18. mai

18. mai foto: Strandbuen

18. mai var en gruppe gærne punkere fra Jørpeland. De ble beskrevet som en uhøytidelig gjeng, som hadde et ærlig forhold til hva de drev med.

Harald Hansen (gitar, vokal) dannet punkbandet 18. mai i 1978. Han slo seg sammen med Johnny Rydningen (gitar, bass), Torgeir Kronstad (trommer), Inge Engeland (bass). Gitarist/ vokalist Sean Theiss kom senere inn etter Engeland forlot bandet, og Rydningen tok over rollen som bassist. Navnet kom fra naboenes reaksjoner, de skulle føle det som en herlig bakrus når bandet øvde.

18. mai spilte coverlåter, i tillegg til eget materielle, for eksempel av Sex Pistols, Rolling Stones, Jimi Hendrix , Gasolin. De selvskrevne sangene var på norsk, og hadde titler som «Idiotrock», «Kossen kan det ha seg» og «Russisk roulette». 

I den opprørske ånden som tilhørte punken, skrev bandet 16. mai 1981 en sang som vakte oppsikt under Folkets Hus- dansen på nasjonaldagen.  Denne bar tittelen «Jækla Jørpeland». Det finnes flere versjoner av hva som skjedde under fremførelsen. Den første: Uventet nok, begynte publikumet å skrattle og synge med til denne punkkuriositeten. Mer overrasket ble bandet senere på kvelden da strandbuene danset seg svette til «God Save The Queen». Den andre: Hele humoren i sangen ble misforstått, publikum ble forbanna og hev bananer på bandet. Målet til 18.mai var at publikumet skulle ha det gøy. De måtte gjerne spy, men ikke på dem. 

Senere dette året deltok 18. mai på NM i rock i Stavanger. Her havnet bandet på en god fjerdeplass. Et av de store høydepunktene var da punkgruppen fikk varme opp for 3 Busserulls under deres Ryfylketurn’ e.

Et artig tilskudd i  18. mai var guttenes lærer, Harald Alvestad. Han tok seg en pause fra gammeldansen for å spille trekkspill i  punkbandet.  

Etter tre aktive og hektiske år, var det ut i militærtjeneste. Dette gjorde slutt på medlemmenes opprørstrang. 

 

Kilder: 

Strandbuen

18. mai
Etablert/født: 
1978
Aktive fra/til: 
1978 til 1981
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 19.09.2018 - 12:43
Oppdatert dato: 18.05.2019 - 11:09
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu