Eivind Hauge (1915-1970)

Eivind Hauge foto Haugesunds Avis

Som forfatter/poet i Oslo kom Eivind Hauge ikke ut med mye, men navnet ble synonymt med kvalitet. I hjembyen Haugesund var han kjent som “Long Fellow”, en treffsikker tekstforfatter, satiriker, skuespiller og sanger.

Eivind Hauge var kjent i Haugesunds revyliv og som skribent under pseudonymet “Long Fellow”. Sammen med Alf Bergin , alias “Bob”, var han regjerende innen underholdningslivet i hjembyen på 30-tallet. Hauge var gjerne den mer polerte av dem, og utviklet seg et bra navn som en allsidig tekstforfatter, skuespiller, instruktør og humorist. Det kunne være fine lyriske stemninger til skarpe ord.  Han ble også kronet av pressen som “Haugesunds mest populære visesanger”. 

Spesielt briljerte “Long Fellow” med sine elegante og satiriske revyviser, som til stor glede ble fremført på Haugesundscenen. Under gymnasiast-tiden kom Hauge ut med en visebok fylt med oppkvikkende og smarte protestsanger. Tidligere hadde han kommet med utgivelsen “Hiawatha”. Han hadde også regien for russerevyer, som del av samfunnet "Minerva".  Noen av “Long Fellows” haugesundviser/tekster bar titlene “Haugesund som før”, “Jeg er en original”, “Vært me’ før”, “Bedre tider”, “Gamle kjendte”, “Kjenner de ikke Hansen?”, “Naar vi er i humør”, “For mye av det gode”, “Ennu er der løv igjen” .  Flere av dem ble sett på som slagere og “landeplager” i hjemdistriktet. Han laget også en vals i felleskap med organist Mathias Folgerø som het “Hvad dine øyne siger”.  

Etter å ha tatt eksamen, flyttet Hauge til Oslo i 1941. Her hadde han fått stilling som journalist i Aftenposten. Bohem av natur, ble Eivind høyt verdsatt som kulturmedarbeider her. Han var med å sette opp flere revyer og kabareter, som blant annet inkluderte haugesundsjenta Signy Birkeland

Hauge kom ut med en novellesamling “Passasjen” og en diktsamling “Kommer du?”, samt skrev teaterarbeid/hørespill. Han har blitt noe glemt i dag, muligens fordi det ikke ble publisert så mye. Uansett var Eivind Hauge svært populær i sin tid. Lovordene var store, og de kom blant annet fra André Bjerke. Hans poesi ble ansett som stilfull og dyp. Hauge var også en godt benyttet oversetter av verk fra flere språk og bokanmelder.  

Utflytningen til hovedstaden dempet ikke Eivind Hauges kjærlighet til fødebyen Haugesund. Hans besøk her var preget av stor stas.  

Hauge hadde vært syk i noen år, men allikevel kom dødsfallet i 1970 som en stor overraskelse. Eivind Hauge ble husket som en kreativ og humørfylt sjel. Samt ikke minst, revy og viselegende.  

 

Kilder: 

Haugesunds Avis

Eivind Hauge (1915-1970)
Etablert/født: 
1915
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 16.08.2021 - 09:28
Oppdatert dato: 25.02.2022 - 14:32
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu