Georg Pollestad

Georg Pollestad

Georg Pollestad fra Tjøtta i Klepp kommune var aktiv som speedway-kjører fra slutten på 1950-tallet til begynnelsen av 1960-årene.Han er ellers kjent som en av de beste munnspill-makere i verden.

Eventyret startet på Ålgård i 1980. Der opptrådte Sigmund Groven. Georg Pollestad hadde alltid likt munnspill.  Han ble imponert over Grovens instrument, som var i sølv og lød helt annerledes enn hans eget. Siden det ble for dyrt å kjøpe et slikt, bestemte Pollestad seg for å lage noe lignende. Han spurte Groven om han fikk se instrumentet. Han tok til og med å skrudde det fra hverandre. Groven ba om å få beskjed om hvordan det låt, hvis Pollestad fikk til å lage et slikt instrument.

Et år senere kom munnspillkongen til Klepp, der Georg Pollestad møtte opp med sitt selvlagde instrument. Groven ble så imponert over lyden av det, at han selv bestilte et på flekken. Kort tid etter kom det brev fra verden mest kjente munnspiller, kanadieren Tom Reilly. Også han var interessert i å kjøpe et munnspill fra Pollestad. Det var han som gjorde det kjent i konsertsammenheng. Så begynte snøballen å rulle.

Under VM i munnspill som foregikk i Jersey i 1988, ble den vanskeligste klassen vunnet på Pollestads instrument
I forbindelse med VM i munnspill i Trossinger 1989, fikk han en henvendelse fra Hohner-fabrikken. Munnspillet fra Jæren ble demontert, og Hohner-folkene likte det de så. Etter flere møte ble det skrevet kontrakt for «Konsert Harmonica», et munnspill som skulle koste rund 25000 kr.

I 1991 fikk Pollestad 30 000 kr i etableringsstipend gjennom Rogaland fylke. Han fikk også stipend fra Klepp Kommune. Pengene ble blant annet brukt til å utvikle et nytt munnspill.

I 1993 ble varemerket «Polle», med signaturen ti Tommy Reilly, lansert på verdensmarkedet. Dette var verden dyreste munnspill. Reilly beskrev det som munnspillenes Rolls Royce, men Groven slo fast at dette jærske munnspillet var det beste som hadde vært på markedet.

Responsen var god, men Georg fortsatte med munnspillproduksjonen som et fritidsprosjekt.

Kilder: 

Stavanger Aftenblad

Wikipedia

Georg Pollestad
Etablert/født: 
1939
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 19.01.2016 - 12:05
Oppdatert dato: 24.06.2020 - 06:13
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu