Hvad som er hendt i disse dage (Skillingsvise)

«Hvad som er hendt i disse dage» er en skillingvise om «Røværsulykken» i 1899, hvor flere mennesker fra Haugesundsdistriktet omkom.

Fredag den 13. oktober 1899 forandret livet seg for innbyggerne på Røvær, en tragisk ulykke rammet det lille øysamfunnet hardt. 30 mennesker forsvant i havet etter stormen som herjet langs kysten. les mer om hendelsen på erlingjensen.net

«Hvad som er hendt i disse dage» ble skrevet av maleren P.A.A Seivaag og tonesatt av Selma Gåsland fra Bjerkreim. Den blir beskrevet som «En Beretnings-sang om den sørgelige Tildragelse som foregikk paa Røvær ved Haugesund  den 14ende (NB: egentlig 13ende) oktober 1899, idet en skjøite med 30 mennesker sank til bunds, hvorved alle disse fandt sin død i de brusende bølger». Sangen ble solgt for 15 øre, trykket hos Lie og Sundts Bogtrykkeri.

Den originale sangen inneholdt 12. vers. Seivaag hadde på slutten tilføyd «Sangen bør forefindes i ethvert Hjem, til et minde og advarsel for dem som færdes paa de graadige bølger. En Trediedel av sangen prisindtækt vil forfatteren utdele (af sit udsalg) til de forulykkedes efterladte.»

Hvad som er hendt i disse dage (Skillingsvise)
Etablert/født: 
1900
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar.Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 21.02.2023 - 17:03
Oppdatert dato: 11.04.2023 - 11:34
Sist endret av: Joar.Kvanvik
Diskografi: 

Kleveland, Henrik

Hvad som er hendt i disse dage

1998
Toggle menu