John Lind (1919-1983)

John Lind ved klaveret Foto tilhører Anne-Sophie Lind

John Lind var en høyt verdsatt pianist, pedagog, arrangør og komponist i Kristiansand. Men han hadde også stor betydning for musikklivet i sin fødeby, Egersund.

John Lind ble født 1919 i Egersund. I barndommen ble han undervist av den lokale klaverpedagogen Ingeborg Øien Vinsnes.  John holdt sine første pianoopptredener i Egersunds speiderguttorkester. 

Under andre verdenskrig var han aktivt i musikkmiljøet rundt Dr. Harald G Randlevs byorkester.Etter krigstiden medvirket Lind som akkompagnatør ved arrangementer i Rogaland og på Sørlandet.  Under studietiden ved Stavanger handelsgymnas var han aktiv i musikklivet på Sandnes.

I en tid fungerte Lind som vikarlærer på Moi. Etter videre utdanning fikk han stilling som musikklærer på Elverum. Etter endt musikkutdanning ved universitetet i Oslo, slo John seg ned i Kristiansand rundt 1956. Her underviste han i musikk ved lærerskolen, og fikk raskt akkompagnatør-oppgaver innen det rike kulturlivet i byen.
 Lind var svært fleksibel musikalsk sett. Han kunne spille poplåter fra 50-60-tallet, klassiske stykker og revyviser.

John Lind hadde nok et opphold i Oslo under overgangen til 60-tallet grunnet videreutdanning, men fortsatte deretter å undervise i Kristiansand, samtidig som han komponerte populærmelodier. I 1962 ble Lind engasjert til å lage Egersunds nye bysang. Dette ble «Mellom Varberg og Kontrari». Her sto han for melodien, mens Kristiansand-journalisten, Olav Varen skrev teksten. 

John Lind markerte seg som melodimaker innen flere konkurranser. Et eksempel på dette var låten «Sørlandets hemmelighet». Teksten var skrevet av journalisten Steen Benneche. Den ble gjort en innspilling sunget av Anne – Sophie Lind, Johns kone.

John akkompagnerte sin frue i mange år, blant annet på flere underholdningsprogrammer i NRK. De besøkte «Søndagsposten» og «Syng med barna». Mann og kone-duoen opptrådte ved flere ulike tilstelninger, ikke minst med sørlandsviser.

På 1970 lagde John Lind melodien til en musikal for Fjernsynsteateret, skrevet av den kjente satirikeren og tekstforfatteren August Mauritzen fra Stavanger. På samme tid reiste han rundt på skolekonsertturneer sammen med kona og to av døtrene i Agder-fylkene og Rogaland. 

Selv om John Lind blir husket best for sin musikalske aktivitet på Sørlandet, hang også minnene om hans egenartede toner igjen på stedet hvor han vokste opp, Egersund. John beholdt mange av sine venner her.

John Lind uttalte at musikken krevde kvalitet fremfor alt, et krav han i mange musikkinteressertes øyne klarte å fylle. Blant annet Kjell Bækkelund lovpriste komposisjonen «En liten hemmelighet», der Lind tonesatte Gunnar Kaspersens tekst. Denne gikk av med seieren i en nasjonal radiokonkurranse.

John Lind hadde et beskjedent, lyttende og vennlig vesen. Melodiene hans ble beskrevet som en tolkning av lyset og kjærligheten.

Eksempler på kjente melodier av John Lind:

Tekster av Olav Varen:

"Det har vi bare i Kristiansand"

"Peder på bua"

"Solgangsvise"

"På tampen"

"To i prammen"

Tekst av August Mauritzen:

"Litt sommersol i vinterkulda"

 

 

Video: 
Kilder: 

Utdrag fra boken Ut på nye eventyr-John Faltin Hafsø

Fædrelandsvennen

John Lind (1919-1983)
Etablert/født: 
1919
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 01.06.2018 - 13:22
Oppdatert dato: 06.04.2020 - 15:08
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu