Kaizers Orchestra

Kaizers Orchestra

Kaizers Orchestra var et uttradisjonelt rockeband som hadde stor suksess både innenlands og utenlands til tross for at de sang på modifisert jærdialekt.

Kaizers Orchestra var kjent for å bruke utradisjonelle instrumenter som oljefat, felger, askebeger og pumpeorkel, og flere av sangene har litt østeuropeisk sigøyner preg. De har til nå gitt ut 5 studioalbum, og debutplata "Ompa til du dør" solgte over 100.000 eksemplarer her hjemme, sterk hjulpet av heftig turnering. De ble regnet som et av Norges absolutt beste liveband, og spilte utallige konserter både i Norge og resten av kontinentet.

Kaizers Orchestra ble dannet 01.01. 2000 i Bergen av Bryneguttene Janove Ottesen og Geir Zahl etter at de ikke fikk den ønskede responsen med visepopduoen gnom. På enkelte gnom konserter var de forsterket med Rune Solheim på trommer og Helge Risa på tangenter. De så at låten Bastard med bruk av oljefat og pumpeorgel slo veldig godt an. I denne sangen er tekstlinja "Eg blei tatt hånd om av enn viss Mr. Kaizer/ han er den stolte eiger av verdens tyngste siameser" brakte navnet Kaizer, og dermed "Kaizers Orchestra" på banen. De fikk med seg Jon Sjøen på kontrabass, men Jan Ove ville konsentrere seg mer om syngingen og flere oljetønneslagere trengtest. Dermed ble Terje Winterstø fra Klepp hentet inn for å supplere Geir hovedsaklig på gitar.

Etter en del konserter rundt på øst, sør og vestlandet våren 2001, ble det bestemt at neste steg må bli å spille inn en hel plate. Remo Rehder, som hadde signert bandet til sin en-manns platelabel. Innspillingen skjedde hos Duper Sudio og Jørgen Træen. Innspillingen i juni 2001 ble ganske intens og brutal. På seks dager ble 13 sanger mikset ned. Tolv av dem finnes på platen Ompa Til Du Dør.

Remo Broilerfarm trykket opp 3000 eks av Ompa. Et herlig frekt antall album man tenkte det ville ta minst et år å få solgt, men det fikk våge seg. Albumet kom ut i salg tredje september 2001. To dager senere våknet gutta opp til et halvsides oppslag og en sekser i VG. Kaizers Orchestra var en sensasjon!!

Andre aviser fulgte opp. Fra å være et ubeskrevet blad og totalt ukjent band uka før, var nå Kaizers Orchestra et band du bare måtte sjekke ut. Første opplaget røk ut på åtte dager. Releaseturnéen i september 2001 var booket av Janove selv. Etter å ha mast hull i hodet på diverse arrangører rundt om i forsøk på å selge inn verdens beste og mest ukjente band, fikk han plottet in nærmere 15 jobber i september 2001. Kaizers kjøpte inn bandbussen Constanze, en Ford Transit 86 modell med et heftig stereoanlegg, 5 1/2 sitteplass og en sjaber eksospotte, og la ut på tur.

Kaizers fikk en forespørsel om de kunne tenke seg å bli med som support for Morten Abel på hans «I `ll come back and love you forever» Norgesturné i februar-mars 2002. Dette var en storartet mulighet for å få spillt for et stort nytt publikum, bli med på en heftig produksjon og jobbe med erfarne folk og en artist de hadde stor sans for, Kaizers takket ja. Turnéen ble en kjempesuksess og solgte et hav av billetter, blant annet to utsolgte Oslo Spektrum.

For Kaizers var effekten av å få spilt for et nytt publikum ekstrem. Det hele toppet det seg da de endelig nådde nr 1 på VG lista rett etter Abel turnéen, i slutten av mars 2002, sju måneder etter release. Ompa Til Du Dør hadde den ene uka på topp-plassen, men lå på lista i tilsammen 48 uker, og solgte rundt 80 000 eks på ett år. I tillegg høstet Kaizers utmerkelser som Spellemannsprisen for beste Rockalbum, og to Alarm priser, Årets Live band og Årets Rock Album for 2001. De var visst et friskt pust disse vestlendingene.

Resten av året, frem til september besto av turnéring, turnéring og atter turnéring. Kaizers Orchestra ´s Ompa Til Du Tour besto av 144 konserter mellom september 2001 og september 2002, og gikk gradene fra en glissent besøkt releasegig på Garage i Bergen til headliner status på Øya festivalen ett år etter. Et sant oljefateventyr var det.

Andrealbumet Evig Pint var stort sett komponert på veien, og låtene bar preg av en litt mørkere stemning enn forgjengeren. Innspilling, pålegg og miksing av de 12 låtene Kaizers gikk i studio med tok i underkant av en måned, og albumet var klar for utgivelse 3 februar 2003.

Evig Pint gikk rett inn på første plass på VG lista, ble der i tre uker og solgte nærmere 50 000 eks i løpet av året. Evig Pint Tour ble en manifestasjon på at Kaizers Orchestra var et av landets mest kraftfulle liveband, og at de var kommet for å bli i norsk musikkliv.

Som et resultat av all omtale og furore fikk manager Brydøy ordnet bandet inn på bransjetreffet «Eurosonic» i Groningen, Holland, i januar 2003. Etter å ha høstet allsang blandt skeptiske bransjefolk "vant" Kaizers en del festivaljobber I Europa den sommeren.

Etter å ha plantet frøet i løpet av sommerens festivaler var det duket for Kaizers første skikkelige europaturné i september/oktober 2003. I fem uker trålte man opp og ned på kontinentet, foran alt fra 20 mann på småklubber til 5000 mann på festivaler.

Det var midt i denne turnéen, i Hamburg, at Jon Sjøen kallte inn til møte og fortalte at han ikke kunne fortsette i bandet. Dermed måtte man finne ny bassist. Øyvind Storesund hadde allerede vært med som vikar noen jobber sommeren 2003, og var den åpenbare kandidaten til å overta for Jon. Med fortid i band som Wunderkammer og Cloroform var han allerede godt forankret i lignende skeive musikalske foretak. Øyvind trengte en måneds tenkepause, men bestemte seg for å mønstre på Kaizerskuta til slutt. Lettelse i leiren da den beskjeden kom. Bandet følte seg komplett igjen.

Kaizers hadde skrevet en historisk lisensavtale med Universal Tyskland, som første norskspråklige band I historien, og Maestro kom ut over hele Europa den 15 august 2005. I Norge gikk den rett inn på første plass på salgslistene, mens den i Danmark debuterte på en fjerdeplass. Kritikkene var overveldende og for første gang fikk bandet en skikkellig radiohit i hjemlandet med tittellåten "Maestro", så senere igjen med "Knekker Deg Til Sist":

Den neste utgivelsen fra Kaizers Orchestra ble en etterlengtet live DVD og live CD, tatt opp på Kaizerfavoritt Store Vega i København foran 1300 elleville fans den 6/9 2005. Viva La Vega fanger, så godt som det er mulig via TV skjermen, den kokende stemningen og entusiasmen rundt Kaizers Orchestra som liveband, samt dokumentarer og musikkvideoer. Senere i 2006 kom også boken «Kontroll på Kontinentet» ut. Jan Zahl hadde vært flue på veggen under «Maestro» turnéen, og i tillegg forsket på bandets spesielle historie og appell, sammen med Kaizers hoff-fotograf Paal Audestad sto han for nok en meget opprost Kaizer utgivelse, denne gang i bokform.

2007 ble et bortimot livefritt år for Kaizers. Janove lagde musikken til "Det tusende hjertet" for Rogaland Teater, Geir Zahl ga ut soloalbum, Terje ga ut Skambankt album, Øyvind og Rune var med og ga ut henholdsvis Cloroform og Kloster album, mens Helge jobbet på gravemaskin og hadde fingeren i jorda. Likevel, helt siden «Maestro» kom ut møttes bandet med jevne mellomrom for å teste ut nye låter og idéer til neste album. Mye materiale kom og gikk før man tok en siste opptelling, 18 låter ble vurdert som gode nok til å bli med inn i studio. I november 2007 reiste Kaizers i samlet flokk til Berlin for å starte innspillingen av det fjerde studioalbumet sitt. Via myspace-siden sin hadde de fått en henvendelse fra den Canadiske, LA baserte, produsenten/lydmannen Mark Howard, som tidligere hadde jobbet med artister som Bob Dylan, U2, Tom Waits og REM, for å nevne noen. Etter en måned i det fascinerende Planet Roc studioet i utkanten av Berlin, og to uker i LA for å mikse med Mark, var «Maskineri» ferdig. 18 låter ble spilt inn i løpet av studioperioden, og 12 av dem finner du på det ferdige albumet, blant andre den første singelen, "Enden av november".

I oktober 2008 kom enda et live album fra Kaizers Orchestra. "250 Prosent" med opptak gjort på Maskineri turnéen i april 2008, i Tyskland, Østerrike og Sveits. Den er kun tilgjengelig på vinyl og som download.

I april 2009 kom albumet "Våre Demoner" ut. Albumet består av nyinnspillinger av tidligere uutgite sanger. Første radiosingel var den gamle livefavoritten "Die Polizei".

 

 

Se også: WatershedBlod,Snått & Julling, Zombie Porkchop,Tresko, Exploding Head Syndrome,Uncle Deadly, Cloroform, Trio Tangotechno, Ebenezer

 

Spotify: 
Video: 
Kaizers Orchestra
Etablert/født: 
2000
Aktive fra/til: 
2000 til 2013
Beliggenhet: 
Forfatter: 
musikkbibliotek

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 02.10.2012 - 10:03
Oppdatert dato: 07.01.2020 - 22:47
Sist endret av: Joar Kvanvik
Diskografi: 

Kaizers Orchestra

Våre demoner

2009

Kaizers Orchestra

250 prosent

2008

Kaizers Orchestra

Maskineri

2008
Toggle menu