Kjell Oskar Selman (1942-2012)

Kjell Oskar Selman

Kjell Oskar Selman var en forfatter, journalist, komponist og visesanger fra Sauda.

Kjell Oskar Selman tok utdanning i Bergen og flyttet til Seljord i 1977. Her bodde han i mange år, før han flyttet til Porsgrunn noen år. De siste årene han levde bodde han i Drangedal.

I Seljord deltok han aktivt i den lokale Amnesty-gruppa, i viselaget, i kunstforeninga og i mållaget. I Porsgrunn var han aktiv i «Diktets venner». Han var redaktør i Telemark Tidend, Mållaget Dags sider i Varden, i 20 år fram til 2001.

Selman har skrevet en rekke dikt og viser og satt melodi til egne og andres tekster. På 1970-talet ga han ut tre dikt- og visesamlinger. Han samarbeida med Halvor J. Sandsdalen, om flere bøker bl.a. boka Trolldomar.

Selman hadde bakgrunn fra industristedet Sauda, og kjente godt til arbeidermiljøet både der og andre steder.  Han skrev visa «Ta støvlan på»  på 70-talet som et bidrag til en konkurranse om beste arbeidersang. Visa har siden vært fast innslag under 1. mai-feiringen i Seljord og andre steder i Vest-Telemark.

I 1975 ble Selman tildelt «Alf Prøysens ærespris» og var da den første som fikk den prisen. Hans bestemor var "Amanda fra Haugesund"

Kjente visemelodier (utvalg)
«Ta støvlan på», tekst og tone av Kjell Oskar Selman, Arr. Jørn Simen Øverlien
«Eg råde vil alle», tone. Catarinius Elling
«Ja, jorda er så grønt eit hus», tekst og tone av Kjell Oskar Selman, Arr. Oddjørn Aase
«Kjærleikssongen», tekst og tone av Kjell Oskar Selman, Arr. Oddjørn Aase

Video: 
Kilder: 
Kjell Oskar Selman (1942-2012)
Etablert/født: 
1942
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 31.08.2018 - 13:05
Oppdatert dato: 27.05.2019 - 13:54
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu