Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Lars Olsen fra Stavanger ble beskrevet som en gudebegavet med et musikalsk sinn og sangstemme. Han hadde under sin storhetstid en rik og varm tenorbaryton, fulgt av et utrolig publikumstekke.

Lars Olsen var en naturbegavet med en god stemme. Men mangelen på formell musikkutdannelse kunne tidvis frustrere ham, spesielt i de senere årene da stemmen begynte å miste kraften litt.

I ungdomsårene ble Lars beskrevet som en triumferende sanger. Under landssangerstevnet i Kristiania i 1914 opptrådte han som solist for første gang, til stor oppmerksomhet. På sensasjonelt vis fremførte Olsen stykker av Olaf Paulus, «Huldren» og solopartiet i «Vestanvejr» ( da etter en annen sanger hadde trukket seg ut).

Både publikum og kritikerne ble mektig imponert over denne unge amatørsangeren. Den kjente sanginstruktøren O.A Grøndahl sa at Lars Olsen var det største talentet han noen gang hadde hørt.

Etter suksessen på stevnet, fikk Olsen tilbud om å gjøre grammofoninnspillinger. Dett var stas, spesielt i disse årene. Blant disse var solopartiet av «Havet helt fra vikingtiden» , komponert av Olaf Paulus til landsangerstevnet i 1909, med tekst av R. Tveterås.

Lars Olsen var senere sentral som solist under flere sangerstevner, og ble sett på som uunnværlig i Stavanger når det gjaldt konsert-tilstelninger. Stemmen hans ble beskrevet som en gudegave, og Lars elsket å dele den, så lenge den holdt. Registeret var bredt, og kontakten med publikum gikk glimrende. Han hadde sin egen kvartett ved navn Klang.

Olsen hadde sin siste store opptreden i 1925 under Stavanger Sangerforbunds fremførelse Gustav Eriksen/R. Tveterås jubileumskantate i Bjergsted.

I april 1946 fikk Lars Olsen et slag, og fikk beskjed om å ta det rolig, ikke bli for trist, ikke bli for glad. Dette var ikke en lett oppgave for en stemningsfull sangersjel.

En måned senere, under sangens dag i mai, satt Lars i parken og nøt en formiddagskonsert. Et kor sang «Når fjordene blåner», og han nynnet hjertelig til. Så sovnet Lars Olsen inn. Utenom sangen, hadde han stor interesse av freds og avholdsbevegelser. Lars Olsens bortgang vakte stor vemod.

Kilder

Stavangeren

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙