Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Haugesunder Ottar Ryan åndet for musikken. Dette betydde mye for ham hele livet, ikke minst under tysk fangenskap.

Ottar Ryan begynte å spille fiolin i 8 årsalderen. Senere ble trompet i Haugesund guttemusikk. Etter å ha tatt examen artium i 1925, begynte Ottar Ryan å spille ved kinoer og restauranter. Han kunne være ledsager og dirigent. Ryan ledet blant annet musikkorpset Heimdal og medlem av Haugesund Kommunekorps. Ottar hadde en trio bestående av Lorentz Reitan og Lyder Juul. Faren Ole Ryan var også en stor del av Haugesunds musikkliv.

Musikken ble Ottar Ryans liv. Men han hadde noen avspring, blant annet designstudier i Paris.
Under krigen, ble Ryan som aktiv motstandsmann medlem av Haugesund-Gjengen. Han ble i 1940 fanget og dømt til 8 års (senere redusert til 5) tukthus. Ryan trodde selv at det at han var musiker reddet ham fra en dødsdom, siden tyskerne hadde et svakt hjerte for musikk.

Det musikalske var også med å holde Ottar Ryan ved like under fangeoppholdet. Han fikk sågar laget seg en enkel fiolin. Ryan komponerte også melodier, og skrev notene ned på toalettpapir. Dette var valser og elegiske stykker, en av dem kalt «Forbryternes klage». Ryan hadde aldri planer om å gi dem ut.

Etter krigen, var Ottar Ryan utslitt, men ikke motløs. Han startet skreddervirksomhet og bodde flere steder i landet, for å slå seg ned i Kongsvinger i 1963.

Kilder

Haugesunds Avis

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙