Per Lorentz Borsheim (1947-1985)

Per Loretnz Borsheim foto Knut Sømme

Peder (Per Lorentz) Borsheim (født 16.5 1947, død 30. juli 1985) fra Klepp var en svært anerkjent musiker i Rogalandsdistriktet. Han ble beskrevet av lokalpressen som Jærens blueslegende.

Per Lorentz “Peder” Borsheim skal ha vært blant de første på Jæren med langt hår, og hadde interesse for en musikksjanger som var temmelig smal i området, nemlig blues. Men han hadde stor forståelse for mange stilarter ,som rockabilly ala Carl Perkins, noe som ga musikken hans et sterkt personlig preg.  Han ble ansett som svært dyktig på gitar, munnspill og sang. Peter Green fra Fleetwood Mac skal ha blitt klar over Peders musikalske talenter, og sagt at det var den beste musikeren han hadde hørt.  

"Peder" var med i originalbesetningen av det populære dansorkesteret Moonlight. I 1964  ble Borsheim med da bandet utviklet seg til  Les Beat Five.Mens  Laurits Engelsvoll hadde vært bandleder i Moonlight , var det mer Borsheim som nå satte preg på det hele. Han introduserte de andre medlemmene for Rolling Stones, og stilen ble deretter. Les Beat Five utviklet seg til et svært populært konsertband i og utenfor Jærens trakter.  

På slutten av 60-tallet ble Per Lorentz med i det populære bandet Nurk Twins som rytmegitarist. Da Magne Høyland forlot bandet, tok Borsheim over som hoved-vokalist,  senere sammen med Magnar Fyllingen. Nurk Twins gikk da i en retning som dreide seg mot blues og progressiv rock. Borsheim utmerket seg som låtskriver, og spesielt “Kuwait” ble en favoritt blant konsertpublikumet. Borsheim var med på bandets plate i 1978.  Året etter sluttet han, og bandet begynte å bevege seg mot nye sjangere somm reggae og norsk visepop. De ble så til Smalhans.

Per Lorentz “Peder” Borsheim var elektriker av yrke. Han døde brått i 1985, 38 år gammel. Sønnen, Edwin, flyttet til USA med sin mor. Han fulgte farens musikalske fotspor, men ble kjent på et trist grunnlag. Edwin  Borsheim Gallagher drev  Horror Rock Records . “Western Winds” av Nurk Twins er inkludert på deres samleplate “Bad Taste”.  

Spotify: 
Video: 
Kilder: 

Sigbjørn Aase

Utdrag fra "Det swinger på Sandnes" av Finn M. Fuglestad

Jærbladet

Ivar Berg

Stavanger Aftenblad

Discogs

 

Per Lorentz Borsheim (1947-1985)
Etablert/født: 
1947
Aktive fra/til: 
1964
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 15.01.2021 - 15:48
Oppdatert dato: 09.11.2022 - 11:27
Sist endret av: JoarKvanvik
Diskografi: 

Nurk Twins

Legenden levande

1998

Nurk Twins

Nurk Twins

1978

Nurk Twins

Nurk Twins

[2008]
Toggle menu