Primærfaner

SAKMIL

SAKMIL på Island

SAKMIL er en trommestuntgruppe fra Klepp på Jæren - viden kjent for sin musikalske galskap.

SAKMIL ble stiftet i 1993, og bestod da av det som den gang var slagverkseksjonen i Klepp Hornmusikk. I alt seks dyktige slagverkere var med, og disse utgjør fortsatt kjernen i gruppen. Med årene har imidlertid også nye ansikter kommet til, som hver på sin måte bidrar til nye SAKMIL-suksesser.

De siste årene har SAKMIL tatt publikum med storm, og de fleste i Sør-Rogaland har etterhvert sett gruppen i aksjon ved en eller flere anledninger. Med sine karakteristiske røde strømpebukser og egenrådige stil er det sjelden tvil om hvem som er ute på oppdrag.

Fra første opptreden i 1994 og frem til i dag har SAKMIL utviklet seg til å bli et sterkt navn i kulturlivet, og sørger stadig for å trimme folks lattermuskler. Humoren er nemlig svært sentral i alle SAKMIL-oppdrag, med den sterke kontrasten mellom det absurde og det elegante som gruppens kanskje sterkeste varemerke. Eleganse inspirert fra H.M. Kongens Garde, kombinert med ren og skjær galskap gir en slående kombinasjon.

 Historiske høydepunkter

SAKMIL hadde sin aller første opptreden på Nyttårskonserten til Klepp Hornmusikk 2. januar 1994. Da ble både korps og publikum tatt på sengen, i det seks trommeslagere fremførte et trommestunt som tok pusten fra de fleste. Med presise stikkeløft og elementer man ellers bare ser hos Garden,

Ryktene om trommestuntet spredte seg nemlig fort, og førte til at gruppen fikk flere oppdrag på egenhånd. Sakte, men sikkert begynte snøballen å rulle. Elegansen i stuntet ble beholdt, mens stadig flere humoristiske elementer snek seg inn. På Klepp Hornmusikk sin sommertur til Bournemouth i 1995 benyttet dessuten gruppens medlemmer seg av anledningen til å vise seg frem på et lokalt Marching Band's Tatoo.

På åpningen av Jæren Musikkfestival i 1996 var det klart for det første møtet med de røde strømpebuksene, som senere har blitt SAKMILs fremste kjennetegn.

På tross av redusert besetning og et stort antall vikarer regnes denne spillingen som legendarisk. Latterbrølene fylte Storstova på Bryne til siste benkerad, og SAKMIL hadde for alvor vunnet publikums hjerter.

Siden har det gått slag i slag, med både store og mindre oppdrag. Verdt å nevne her er særlig Røros-festivalen i 1999, som ble SAKMILs første store oppdrag utenfor Rogaland. I 2000 ble gruppen også leid inn til å underholde på Gladmat-festivalen, og har siden vært et fast innslag her. Gladmat og SAKMIL har derfor nærmest blitt synonyme begreper, og har åpnet dører til stadig nye publikumsmasser. Høsten 2002 var gruppen også på tur til Praha i Tsjekkia, og traff der på Vic Firth, en levende legende og mannen bak verdens mest brukte trommestikkemerke med samme navn.

Video: 
Kilder: 
SAKMIL
Etablert/født: 
1993
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.04.2016 - 13:55
Oppdatert dato: 28.04.2016 - 13:55
Sist endret av: Joar Kvanvik
Toggle menu