Stokke'n

Tor Berger Stokke (foto: Trond Stokke)

Stokke'n, én av Stavangers mest berømte musikkhandlere, eksisterte fra 19xx til 19xx. De fleste som startet band i Stavanger i denne perioden var innom og kjøpte instrumenter hos Stokke'n. Stokke og kona laget også egne elektriske gitarer og produserte blant annet gitarmerket "Svane".

Firmaet/navn
Firmaet het egentlig Skandinavisk Maskinservice, men gikk også under navnet Scandinavisk Musikkhandel, Stokke Musikkhandel og Stokke Musikk.

Innehaver
Innehaveren het Tor Stokke. Kona het xx.

Adresser
Fra slutten av 1950-årene og i midten av 1960-årene lå butikken i en tverrgate mellom Sølvberget og Østervåg.  I 19xx flyttet handelen til Kongsgata, på hjørnet av Breibakken.

I 198x ble butikken solgt til Runar Andersson og John Gunnar Akerø. De flyttet inn i et lokale litt høyere oppe i bakken i Breibakken. Men butikken ble nedlagt ikke lenge etter.

Vareutvalg
Stokke'n var stedet alle håpefulle, unge musikere var innom når de skulle kjøpe seg instrumenter for å starte band. Blant vareutvalget var gitarer, forsterkere, mikrofoner, saksofoner, trommer og trommesett, hammondorgel, piano, noter og blokkfløyter. I tillegg solgte han også kontorutstyr og landbruksmaskiner.

Historikk
Stokke'n fungerte som en fritidsklubb for mange ungdommer. Noen skulket skolen for å sitte og teste ut nye gitarer. Flere av de kjente navnene i Stavangers musikkhistorie på denne tida, handlet hos Stokke'n: Bjørn Aslaksen, Anders Bru, Tormod Eikill, Frode Gjerstad, Tor Salomonsen, Magne Høyland, Harald og Johs. Ringås og Sveinung Sand, for å nevne noen.

Innehaver Tor Stokke hadde i utgangspunktet mest erfaring med akustiske instrumenter som fele, mandolin, harpeleik og salmodikon. Da rockemusikken kom for fullt, innførte han elektriske instrumenter og kasser.  Stokke'n førte ikke alltid de mest kjente merkene, men hadde mange gitarer som lignet. Stort sett var de produsert i Tyskland, gjerne i Øst-Tyskland.

Stokke og kona laget også elektriske gitarer selv, det berømte gitarmerket "Svane".

Stokke'n
Etablert/født: 
1950
Aktive fra/til: 
1960 til 1980
Beliggenhet: 
Forfatter: 
musikkbibliotek

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.09.2012 - 15:30
Oppdatert dato: 06.07.2015 - 21:01
Sist endret av: Joar Kvanvik
Toggle menu