Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

The Starfighters

Etablert/født: 1966
Virksom: 1975

Show- og danseband etablert i Stavanger i 1966. Trommeslageren Knudt Robberstad var orkesterleder. Han sluttet artistkarrieren i 1973, mens bandet holdt det gående enda lengre.

Bandet ble startet opp av Knudt Robberstad, som tidligere hadde spilt trommer i det populære Johnny Band.

Besetninger

Besetning på den første singelen som ble gitt ut i 1966 var Willy Abrahamsen, Bjørn Helge Johnsen, Alf Gjesdal og Knudt Robberstad. På innspillingen i 1967 var Charles Iversen (sang) med. Ny i orkesteret var også Martin Stangeland. Johnsen hadde sluttet. Helge Larsen spilte var også med som gitarist/vokalist.

Sjanger - typisk for bandet
The Starfighters var opptatt av skikkelig lyd da de spilte. Orkesteret hadde trolig det dyreste og beste sanganlegget i landet.

Gjennombrudd/høydepunkter
Knudt Robberstad og The Starfighters ble raskt veldig populære. Da Johnny Band var tilbake fra oppholdet sitt i Sandefjord, var de klar til å ta opp "kampen".

The Starfighters gjorde seg bemerket først og fremst som et bra danse- og underholdningsband. Men de gav også ut to singler som ble populære. Troll Records i Oslo hadde hørt rykter om bandet, og i 1966 ble de invitert over til Roger Arnhoff Lydstudio. Den masseproduserende svensken Lasse Dahlquist leverte sangen til A-sida, "Very, very welcome hjem, Mr. Swensson". Problemet var at plateselskapet ikke ville godkjenne orkesterets sanger. Til slutt ble Knudt Robberstad bedt om å synge. Produsenten refuserte også planene som The Starfighters hadde for B-sida. Til slutt dukket "The Melancoly Whistler" opp, og igjen var det Knudt som ble solisten, med plystring. Orkesteret var så som så fornøyd med studioet de spilte sangen inn i, og den tekniske kvaliteten var heller ikke den beste. Hjemmepublikummet derimot var mer enn fornøyd da plata kom. På den lokale Ti på topp-lista i Stavanger 28. mars 1966 danket Mr. Swensson-sangen ut både The Beatles, Rolling Stones, Beach Boys og flere til.

Suksessen fristet plateselskapet til én plate til i 1967. Sangene "Vår värld og Si at du tilgir" var sanger med norsk og engelsk tekst til engelske originaler av Peter and Gordon, ei gruppe som The Starfighters på denne tid var inspirert av. Singlen sørget ikke for det store salget, men det like fullt alltid fullt da orkesteret spilte til dans.

Det ble ikke flere plater enn disse, men orkesteret holdt det gående lenge med å spille til dans. Ett fast tilholdssted var den gamle turnhallen - populært kalt Svetteboksen - på Sola. Da hallen ble revet og erstattet med en ny, fortsatte bandet sin årelange spilling også der. Ellers deltok de på onsdagsdans på Forus, fredagen var det spilling i Roklubben, lørdagen var Alstor-dag, mens Soladansen var på søndager. Orkesteret deltok også på andre show og messer. De akkompagnerte ellers store artister som Robertino, Einar Rose, Leif Juster, Kirsti Sparboe, Rolf Just Nilsen og Magnus Samuelsen.

Kuriosa
Bandet var opptatt av stil. På scenen skulle medlemmene ikke være påvirket av alkohol, og en sneip i kjeften var strengt forbudt. I løpet av en spillekveld hadde medlemmene flere skift med elegante dresser. Bandet hadde egen bandbil med orkesternavnet malt på bilsida, og dandert med navnet på plateselskapet Troll Records.

Slutten
Knudt Robberstad utdannet seg til fotograf, og i 1973 tok hans egen fotoforretning så mye tid at han måtte slutte i The Starfighters. Orkesteret spilte videre, men de oppnådde siden aldri den populariteten som de hadde på 1960-tallet.

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙