Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Thor Raymond Zetterstrøm, født i Stavanger 1919, død 1982. Brukte artistnavnet Thor Raymond. Norges første cowboysanger, slo gjennom for fullt i 1952 og hadde sin største kommersielle suksess med melodien "Et brev med tre kjærlige ord" sammen med Åse Wentzel; melodien solgte i 67.000 eksemplarer. En senebetennelse i venstrearmen i begynnelsen av 1960-tallet satte en stopper for karrieren.

Oppvekst
Thor Raymond gikk før 2. verdenskrig i fotolære hos onkelen som hadde fotoforretning i Kongsgata i Stavanger.

Musikalsk bakgrunn
Som musiker var Thor Raymond autodidakt (selvlært). Selv trøstet han seg med at han sang enkle viser med enkle melodier. Thor Raymond startet sin musikalske løpebane som soloartist og dansemusiker sammen med kameraten Rasmus Dahl. Han var også gjesteartist på revyene som de to fetterne Gilbert og Odd Kjell Helgeland satte opp i Haugesund, i 1947 og 1948.

Gjennombrudd/høydepunkter
Thor Raymonds virkelige gjennombrudd kom i 1952. Han kledde seg som cowboy og lanserte sine egne sanger "En munter cowboysang" og "Yippi Ai". I løpet av kort tid ble det solgt 10.000 plater. Så kom sangene på løpende bånd: "Gamle Svarten", "Buldrende Bøffel", "Banjo Bill fra Arizona", "Cowboydansen, "Den ensomme cowboy", "Cowboyens avskjed" og "Red River Valley".

I 1954 hørte han sangen "Vaya Con Dios" da han lyttet t på Hit Parade på AFN - American Forces Network. Thor skrev norsk tekst til, og gikk i studio i Oslo sammen med Åse Wentzel. Stavanger-artisten ble Norges mest etterspurte grammofonsjarmør på kort tid, og "Vaya Con Dios" er fortsatt en slikesterk melodi, over femti år etter.

Sangen var starten for et suksessfylt samarbeid for duoen. I 1955 kom "Et brev med tre kjærlige ord" som med sine 67.000 solgte eksemplarer ble Thor Raymonds største kommersielle suksess. Melodien ble fulgt opp av flere landeplager: "I dag har jeg brent mine kjærlighetsbrev", "En liten leilighet", "I en liten kafé", "Min hemmeligeht", "Jeg elsker ditt smil", "Kjærlige, kjærlige tanker", "Midnattsvalsen", "Det skal svært lite til" og "Send en hilsen hjem". Flere av melodiene var fast gjest i NRKs Ønskekonserten i årevis.

På denne tida utkonkurrerte Raymond og Wentzel andre kjente artister som Alf Prøysen, Kurt Foss og Reidar Bøe, The Monn Keys, Søstrene Bjørklund og Jens Book-Jenssen.

Slutten
1950-tallet var Thor Raymonds store tiår som plateartist, men tidlig på 1960-tallet tok karrieren slutt da han fikk en senebetennelse i venstrearmen. Han tok da opp tråden som fotokonsulent og reiste rundt i landet for å gi folk råd om restaurering og fargelegging av gamle fotografier.

I denne tida bodde han i Oslo, og flyttet seinere til et småbruk på Toten. Etter 15 år på Toten flyttet han til Jelsa i Ryfylke der sønnen med familie bodde. Seinere slo han seg ned på Sola og Klepp.

I 1970 deltok han i et radioshow i Atlantic Hall, "Back to the 50's". Med "Gamle Svarten" avsluttet han artistkarrieren med det siste store sceneshowet, med den samme gamle stemmen, og de samme enkle gitar-akkordene.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Lenker

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙