Tio tusen røda rosor

Tio tusen røda rosor, innspilt med stavangerartisten Jan Høiland i 1968, én av evergreen-melodiene våre, solgt i over 150.000 eksemplarer. Sangen ble en musikalsk hjørnestein i Høilands karriere etter 1968.

Original tittel
Tio tusen røda rosor

Original komponist
Thore Skogmann

Bakgrunn for låtens tilblivelse
Jan Høiland fra Stavanger hadde i 1960-årene en stor karriere som plateartist og artist i Sverige. Da denne karrieren var på hell og han solgte mindre og mindre plater, ble han løst fra kontrakten. Denne behandlingen likte ikke hans venn, slagerkomponisten Thore Skogmann, som satte seg ned og skrev sangen "Tio tusen røda rosor" til Høiland. Han ga samtidig klar beskjed til plateselskapet om at det var Høiland - og bare han - som skulle spille inn sangen. Sangen ble spilt inn våren 1968.

Låtens historikk i originalversjon
Låten gjorde ingen nevneverdig suksess i starten, før Jan Høiland ble invitert til å synge den med playback i tv-programmet "Studio 8". Sangen ble spilt i svensk radio, og derfra var ikke veien lang til Svensktoppen. Sangen ble en stor slager også i Danmark, Finland og Norge.  

Jan Høiland holdt i live karrieren i Sverige et par år etter at sangen ble utgitt. Og den har vært en fast gjest på hans repertoar siden 1968.

Sjangerbeskrivelse
En sang som traff et mykt punkt i den nordiske folkesjela. Høilands briljante stemme, kombinert med Skogmanns intuitive forståelse for hva vanlige folk vil ha, gjorde sangen til en slager. Sangen er ikke særlig utfordrende, og også i overkant sentimental - men sangen blir ikke glemt.

Spotify: 
Video: 
Tio tusen røda rosor
Etablert/født: 
1968
Aktive fra/til: 
1968
Sjanger: 
Beliggenhet: 
Forfatter: 
musikkbibliotek

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 28.09.2012 - 14:53
Oppdatert dato: 10.07.2013 - 11:27
Sist endret av: Olav
Toggle menu