Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Britt- Synnøve Johansen -Venners Nærhet (Melodi Grand Prix 1989 )

Etablert/født: 1989

«Venners Nærhet» var et bidrag til Melodi Grand Prix 1989. For andre gang skulle finalen holder på Stavanger Forum. Låten ble skrevet av lokale Inge Enoksen og Leiv Grøtte. Vokalist var Britt- Synnøve Johansen fra Karmøy. Dette ble vinnerlåten dette året, og representerte Norge i Eurovision, men ikke uten protester.

Inge Enoksen var kjentmann i Stavangers musikkmiljø, som pianist og låtskriver. Kameraten Leiv Grøtte var journalist/forfatter, og hadde levert sangtekster til flere artister. Det ble trodd at de ville få kjente fjes til å fremføre sangen, som Mia Gundersen, Sigvart Dagsland eller Rita Eriksen. Men valget falt på et ukjent blad i den 18 år gamle karmøyjenta Britt-Synnøve Johansen, som hadde vekket lokal oppmerksomhet grunnet sitt sangtalent.


Sangen var en av 30 som ulike plateselskaper sendte inn til NRKs Melodi Grand Prix 1989. Ni av dem ble plukket ut til finalen i Stavanger Forum lørdag 11. mars 1989, og «Venners nærhet» var ett av disse bidragene. Låten ble knapt nok nevnt i pressen på forhånd, da de hadde øynene mer rettet mot favoritten Jahn Teigen. Dette året ble hver sang fremført direkte med en forhåndsinnspilt musikkvideo som ble vist under deler av hver fremføring.

Da Britt-Synnøve fremførte «Venners Nærhet», var det like før hun ble 19 år, og få hadde tro på at hun skulle slå Jahn Teigens «Optimist» eller Kari Gjærum og Jannecke Øinæs’ «Barneøyne». Det ble skrik om lokalpatriotisme og stemmejuks da karmøyjenta faktisk slo dem. Tingen var at flere i juryen ikke hadde gitt «Venners Nærhet» topp-poeng.
Favoritten i gull-finalen var nå Tor Endresen med «Til det gryr av dag». Da Britt – Synnøve og gikk av med seieren her, noe som ikke ble populært i pressen.

I den nasjonale finalen i Sveits, Euro Vision Song Contest, gikk «Venners Nærhet» til en 17.ende plass. Her til lands ble sangen knapt nok spilt på radio og kom ikke inn på noen salgslister. Grunnet all oppstanden, trodde mange av karmøyartistens karriere var forbi.


Men Britt -Synnøve lot seg ikke knekke. Senere har hun blitt kjent for sine musikalroller og Edith Piaf-tolkninger. Hun selv holdt seg unna Grand Prix etter dette. «Venners nærhet» sine opphavsmenn, Enoksen og Grøtte, prøvde seg syv åre senere med «Tenn Lys».

Opplev musikken

Youtube