Jul M. Aarreberg (1840-1919)

Bildet hentet fra Stavanger Mandssangforeninger av Aarreberg, Jul. M. -som er avibildet

Jul M. Aarreberg var elsket for sitt store engasjement innen Stavangers sangliv.

 Jul M. Aarreberg var «Kleiva-gutt» og knyttet til Stavanger hele sitt liv, som bokbinder, sanger og kordirigent.  Han hadde forretning i Pedersgjælde og Bergelandsgaten. Han var sønn av en politibetjent. 

Aarreberg holdt styr på sitt liv, og hadde flere interesser. Som avholdssaken og, ikke minst. sangen. Det ble sagt at ingen var mer begeistret og utholdende innen sangen i hele Stavanger. Han var kjent for sin utmerkede 1ste tenor. Han var ellers godt benyttet som kordirirgent.

Jul var aktiv i utallige kvartetter og medlem av flere kor. Med stor iver deltok han på sangstevner landet rundt. Han var med i Stavanger Handelsstands sangforening, Stavanger Mandsangforening, Barden, Skjald  som enten medlem eller instruktør.

I 1902 ga Jul ut en interessant bok om Stavangers mannskor de siste 60-70 årene. Her fikk man innblikk i hans brennende sanginteresse og utmerkede hukommelse. Dette var en av mange ting som ga Jul M. Aarreberg en hedersplass innen Stavangers sanghistorie .  Rett før sin død av lungebetennelse i 1919, ble Jul sagt å være Norges eldste sanger. Han døde litt før sin 79 årsdag.

Juls sønn, lokomotivfører O. J Aarreberg  , arvet farens store sanginteresse .

 

 

Kilder: 

Stavanger Aftenblad

Haugesunds Dagblad 

Jul M. Aarreberg (1840-1919)
Etablert/født: 
1840
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 04.11.2020 - 16:47
Oppdatert dato: 07.11.2020 - 14:58
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu