Kristoffer Foldøy

Kristoffer Foldøy foto Øyposten

Musiker Kristoffer Foldøy er kjent som Finnøys første, og kanskje eneste , hippie.

Kristoffer Foldøy fikk tidlig en interesse for musikk. Etter hvert kom andre kunstformer som teater og litteratur. Det var ikke mange arenaer å utfordre sine kreative egenskaper på i denne tiden, men Foldøy fant god hjelp i skolebiblioteket og Finnøys natur, samt kino og radio når dette kom. 

De første musikkinspirasjonene var Kinks, Animals, Rolling Stones, The Beatles. Han lærte sine første gitargrep fra en instruksjonsbok. Han lærte ellers mye på rent gehør. Kristoffers lidenskap for musikk gikk så langt at skole ikke betydde så mye. Under studietiden på Bryne sang Foldøy i bandet Honeymoons, som ble til Lambeth Walkers etter han sluttet. 

Foldøy var så rockevokalist i Wild Things, så ble det viseduoen Chris & Hendrix sammen med Helge Henriksen.

Kristoffer var ellers aktiv som tekstforfatter for andre lokale band som Staccato , Bernad Jenkins , Nurk Twins og Tidemanns Group. Noen av dem har blitt fremført under Kapittelfestivalen i Stavanger.  

En spesiell opplevelse var det når Kristoffer i 1968  skrev musikk til teaterstykket “Fugleelskerne” av Jens Bjørneboe. Denne ble satt opp på en folkehøgskole i Danmark, hvor forfatter Bjørneboe selv sa at han hadde likt musikken godt. Foldøy var en av elvene her, hvor inspirasjonen kom i stor grad. Under en skoletur til Romania fikk han prøve seg som gatemusikant, med ordenspoliti som imponerte tilskuere. På gatene i Stavanger derimot, reagerte ikke lovens arm på lik lengde.  

 Kristoffer , som nå bor på Osterøy, har holdt sine musikalske sider ved like i årenes løp. Han for det meste spilt bass og kontrabass i flere orkestre. I 2001 fikk han kommunens kulturpris. I jobben som  lærer har han vært med som skuespiller og musiker ved flere oppsetninger, blant annet om Ole Bull.  

Video: 
Kilder: 

Øyposten

Kristoffer Foldøy
Etablert/født: 
1950
Aktive fra/til: 
1965
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 14.01.2021 - 16:24
Oppdatert dato: 01.06.2022 - 16:01
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu