Steinar Eia (1932-2018)

Steinar Eia foto: Dalane Tidene/Frøydis Bredeli

Steinar Eia fra Sokndal fungerte lenge som akkompagnatør ved arrangementer i Egersund.

Steinar Eia vokste opp i et musikalsk hjem på Tothammer. Han lært sine første tre akkorder av søsteren, Valborg Nedland. Ut i fra dette holdt han på, til kjente melodier satt.  Steinar spilte i sitt første bryllup som åtteåring.

Steinar viste  så stort talent, at moren sørget for å skaffe ham skikkelig musikkundervisning. Hans første lærer var Lillemor Rodvelt i Egersund. Etter det fikk han plass Ingfrid Feyling Hansen på Ogna. Søsteren ble hans siste lærer.

Da Eia var i 10-12 årsalderen fikk han flere musikalske oppdrag på baserer og tilstelninger i Sokndal. Han ble senere medlem av byens amatørorkester og begynte å spille på orgelet i kirka. Han begynte også å opptre som akkompagnatør for damekoret.

På 1950-tallet ble Steinar med i dansebandet GMs Comet. I 1958 slo han seg ned i Egersund, i yrket som pølsemaker. Privat tok han til med musikkundervisning.

Eie ble medlem av Egersundsbandet The Stratos. Han utviklet seg til en allsidig musiker med bred smak.

I 1971 fikk Eia stilling som musikklærer ved Bakkebø skole. Her underviste han psykisk utviklingshemmede elever, og prøvde ut givende musikalske utøvelser, dans og bevegelse. Steinar hadde ingen pedagogisk utdannelse, så måtte forlate stillingen da det kom inn nye lærere i 1977.  Deretter gikk han over til fritidssektoren, og fikk utfolde seg innen flere ting. Her gikk han av pensjon 1. september 1998. Men de fikk til en ordning som fortsatt ham han spillejobber på sykehjem og Rosenborg, siden de eldre savnet musikken hans. 

Steinar samarbeidet mye med sangeren Thor Martin Pettersen. De opptrådt blant annet i NRK. Duoen planla å gjøre opptak, men det kom aldri noen utgivelse. Eia samarbeidet også mye med Lars Chr. Sande og Nils Bakka.

Eia akkompagnerte Egersund Mandssangforening i 40 år frem til 2014. Men han ga seg ikke som aktivt sangmedlem.  Han ble utnevnt til æresmedlem i 2011. Steinar spilte også for Bakkebø-koret.

 

Kilder: 

Dalane Tidene

Steinar Eia (1932-2018)
Etablert/født: 
1932
Beliggenhet: 
Forfatter: 
Joar Kvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 06.06.2018 - 11:45
Oppdatert dato: 23.03.2021 - 23:18
Sist endret av: JoarKvanvik
Toggle menu