Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

AdLib

Etablert/født: 2007
Virksom: 2007

Drivende funk-groove fra Stavanger

Har du noen gang lurt på hvordan det ville låte hvis man plasserte fire unge herremenn med vidt forskjellige musikkpreferanser i et øvingslokale, utstyrte dem med noen rockegitarer, et slagverk og en trompet, og fikk dem til å spille funk sammen under oppsyn av en frijazzmusiker? Selvfølgelig har du det, og du har ventet spent på svaret helt siden tanken grep deg. Ventetiden er over:


I Stavanger bor det fire solide og viljesterke instrumentalister med øre for klar melodiføring, fjellstødig groove, funk, trøkk og krydret harmonikk. Sammen utgjør de bandet AdLib: et litt annerledes jazzorkester med et uttrykk som strekker seg fra det stillferdig vakre til det helsprø ekstatiske, og vektlegger alt innimellom. Det hele bindes sammen av rytmer som i verste fall forårsaker sporadiske utbrudd av ukontrollert dans. Er det jazz? Er det funk? Er det fusion, prog, rock, world eller pop? Det er ikke alltid like godt å si. At det oser av spilleglede, liv, seriøsitet og humor er det derimot utbredt enighet om.

Bandet kom først sammen som trio, bestående av Simen Ytre-Arne, Simen K. Halvorsen og Ivar M. Asheim, i regi av talentutviklingsprogrammet Lørdagsskolen ved Stavanger Kulturskole i 2007, og har vært tilknyttet skolen med trompetist Didrik Ingvaldsen som lærer og mentor til og med skoleåret 2009-2010. Tross linken til kulturskolen, etablerte de tre sjarmerende guttene seg tidlig som et selvstendig band under navnet AdLib (fra latin ”ad libitum”: etter behag; I musikk: å improvisere), og reiste land og strand rundt for å blåse liv i både kommune, næringsliv, Gud og hvermann med spenstige versjoner av kjente og kjære jazzstandardlåter. Som trio opptrådte AdLib på festivaler i både Danmark og Østerrike, og vant Drømmestipendet i 2008. Alle hjerter frydet seg!

Sommeren 2009 opplevde bandet en 33,3 % økning i antall medlemmer, da den tilflyttende gitaristen Lage Nøst spurte om det ikke hadde vært en idé å skrive noen nye låter sammen til en konsert under Moldejazz samme år. Som sagt, så gjort. Våre helter kastet ikke bort sommerferiens innledende fase på solbading ved strandkanten, men låste seg inne i tre uker for å produsere musikk slik musikk burde høres ut. Det nye settet så dagens lys foran et begeistret Moldejazz-publikum. Trioen var blitt kvartett, hadde ferskt, eget materiale og var klar for verden. Følgelig ble konserter holdt, flere låter skrevet og nye hjerter vunnet.

I 2010 mottok bandet SR-banks ”G9alt-stipend” og Sparebanken Vests ”Kulturbonus”, hadde æren av å holde konsert med keyboardist Stein Austrud (D'Sound, Oslo Groove Company) under Mai:Jazz-festivalen, spilte nok en gang på Moldefestivalen, og kunne oppleves som orkester/skuespillere i ”Sandnes City” – en nyskrevet musikal, til ære for Sandnes’ 150-årsjubileum, med musikk av Morten Abel. .. ..

Midt oppi alt dette fant AdLib det for godt å okkupere en enebolig på Stavangers beste vestkant en hel uke for å spille inn sin første plate; en femspors EP som dokumenterer det ypperste av bandets musikalske eskapader som kvartett. Alt studioarbeid har bandet stått for selv, og EP-en, ”Maybe Attending”, er sådan et produkt med kunstnerisk integritet. Plata fanger selve essensen av AdLib, i tillegg til å presentere nyanser i musikken som vanskelig lar seg oppfatte live. Innleide tangenter, heavy metal-tverrfløyte og diverse eksotiske instrumenter som didgeridoo og kalimba blåser nytt liv i de etter hvert velkjente låtene, og bidrar til at ”Maybe Attending” blir en ekstraordinær lytteopplevelse for så vel nye lyttere som blodfansen.

2011 har startet med nye høyder. Rett etter en storslagen releasekonsert i storsalen på Folken med stinn brakke fikk AdLib gode kritikker i både lokale aviser og i selvelste Jazzytt. Med dette i ryggsekken dro AdLib på turné til Tanzania med Didrik Ingvaldsen gjennom prosjektet NOTA. Her spilte de konserter sammen med flere afrikanske musikere.

I år vant AdLib Sandnes Sparebanks Musikkpris og spilte en rekke konserter. Bl.a. i Maskinhallen under Tou Camp på Tou Scene og på MaiJazz. Nå er det duket for sommer med spillejobber på MoldeJazz og på Vikedal Roots Music Festival. AdLib vil også spille på Galleri Sult under Tall Ship´s Race og Gladmat.

I november 2011 slapp AdLib dobbelsingelen "Stay Awake!"

Beskrivelse Knapt ett år er gått siden funkjazz-fenomenet AdLib debuterte på platemarkedet med EP-en ”Maybe Attending”. Siden den gang har det skjedd en betydelig utvikling i stavangerbandets musikalske uttrykk:

Fremdeles med utgangspunkt i stødig, drivende funk-groove, iørefallende melodikk og krydrede akkorder, beveger AdLib seg nå inn i et mer hardtslående sonisk landskap som forener jazz med psykedelia og alternativ rock. Bandet lar seg i tillegg inspirere av alt fra pop til elektronisk musikk, og inkorporerer dette i energiske låter som sparker godt fra seg, og etterlater bitemerker i dansegulvet og fotavtrykk i taket. De kaller det ”monsterfunk”, og ønsker å gjøre deg kjent med begrepet gjennom den digitale tospors-utgivelsen ”Stay Awake”, som slippes fri for å gi publikum en forsmak på hva man kan vente seg mer av fra AdLib i tiden som kommer.

Hold deg våken! Bandinteresser

Moon House, Butter Cookies, Club Sandwhich

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙