Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Andantino

Etablert/født: 1960
Virksom: 1960 -1964

Danseorkester fra Sandnes.

De som startet å øve våren 1960 var Arne Forus (trompet), Gunnar Sandved(gitar), Rolf «Rollen» Stangeland (trekkspill) og Sveinung Stangeland (slagverk). Orkesteret hadde sin første spillejobb i juli under et bryllup på Skei Motell. I august samme år kom Jarlulf Bore med på saksofon. Besetningen var lik fram til 1962, da Rolf Jakobsen var innom en kort periode på kontrabass.

I 1963 sluttet Sandve og ble erstattet av Arnt Sigurd Hana. Leif Oftedal –som også spilte piano, erstattet Rolf Stangeland og Kåre Lars Dahle overtok kontrabassen etter Jakobsen.

Øvelsene foregikk hjemme i stuene hos de enkelte på rundgang. Foreldrene fant det da tryggest å ta en tur ut, eller til en av naboene. Øvingene foregikk hver uke, inntil et passe antall melodier satt inne. Etterpå ble det noen skippertak underveis for å lære seg nye.

Repertoaret var tostemt trompet og saksofon – gjerne inspirert av Billy Vaughn. Melodiene ble hørt Radio Lux og andre steder, og orkesteret var innom de aller fleste danserytmene: swing, rock, beat, rumba, samba, cha-cha-cha, tango, slowfox, vals og sakte vals.

I de fire åra orkesteret var oppegående, spilte de rundt om i hele distriktet: Turnhallen i Sandnes, Folkets Hus, Idrettshuset på Ganddal, Riskjell (Klepp), Planen og Festiviteten på Bryne, Dåsen på Tjelta, Idrettshuset på Orre, Vigrestad, Varhaug, Planen på Nærbø, Elverhøy og Hjellestadvika i Egersundsuka, Folkets hus i Egersund, Fritun og Bøstølen i Sokndal, Lutherbakken i Bjerkreim, Idrettshuset på Ålgård og Oltedal (karneval), Sviland, Høle, Ims, Hommersåk, Randaberg, Heia på Jørpeland, Atlantic Hall i Stavanger og Sandveparken.

Den største opplevelsen hadde orkesteret da de spilte med Nora Brockstedt i Sandveparken |7.mai 1963. Da var det mye folk i parken- en 15-1600 ble det sagt. Da orkesteret skulle spille var Brockstedt overrasket over medlemmenes lave alder. «Dere er jo yngre enn barna mine», sa hun. Men etter opptredenen var hun fornøyd. Siste spilling for bandet var 30. Mars 1964 på Sandnes Turnhall da Arne Forus dagen etter stilte på Lista flystasjon i militæret.

Under en spilling på Lutherbakken i Bjerkreim hadde orkesteret problemer med å finne lokalet. Da de endelig fikk rigget seg til viste det seg at lokalet bare hadde 110 volt likestrøm, mens forsterkeranlegget- et 8 watts radionetteanlegg gikk på 220 volt. Det gikk som det måtte gå- anlegget ble taust. Så de måtte spille hele kvelden uten strøm, men etter sigende gikk det ikke så verst. Det var mye folk og stor stemning.

Lensmannen var på dansen, og han kom opp på scenen og spurte om noen i orkesteret ville passe på lua hans, siden folk bare tok den fra ham. Dermed ble det til at trompeter Arne Forus spilte hele kvelden med lensmannslue- til stor begeistring fra folk- og sikkert også for Forus.

Under et karneval i Oltedal kom lensmannen opp på scenen og spurte om han kunne låne mikrofonen. Han ba om ro i salen, og folk var nervøse. Han forkynte for hele den danseglade forsamlingen at alle som hadde flasker stående ute i brøytekanten, måtte fjerne disse i løpet av ti minutter. En fra salen spurte: «Hvorfor det?». Da kom det tørt fra lensmannen «Brøytebilen er på vei». Etter bare kort tid var det temmelig grissent med mannfolk i salen.

Andantino hadde fast sjåfør, Kjell Gilje, i sin Ford Thunderbird. Noen ganger gikk det vel fort, det hendte flere ganger at instrumentene falt av takgrinden.

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes