Pianisten & Klaverpedagogen Arne Samuelsen
Tilbakeblikk og utdrag fra Stavanger-pressen
”Nå må byen sørge for at denne unge kunstner kan komme ut i verden og få den luft under vingene som må til. Han må ikke bli gående her hjemme, hans by bør sørge for det.
Det var stor begeistring i salen og det var tydelig å høre på applausen at det ikke var bare klapping, det var virkelig begeistring. Det var også en stor prestasjon å gjennomføre det svære program så flott for en 22 års gutt”.
Arne Samuelsen er sønn av den kjente sangeren og dirigenten Anton Samuelsen.
Arne Samuelsen (elev av Edvin Eikenes) får våren 1948 overlevert sitt vitnesbyrd som første Klaverpedagog uteksaminert ved Stavanger Musikkonservatorium (UIS Institutt for musikk og dans, Stavanger i dag).
Pianolærereksamen ved Stavanger Musikkonservatorium – For første gang.
Den første pianolæreren er nå ferdig utdannet ved
Stavanger Musikk-konservatorium – Fikk sitt testimonium overrakt av skolens styrer Edvin Eikenes.
Det er den 19 år gamle Arne Samuelsen som etter 3 års studium har nådd så langt. Han er utvilsomt en av de yngste pianolærere i landet.
Topp Karakterer!
Samuelsen oppnådde særs tilfredsstillende i ni bifag, 1.25 i Solospill, 1.75 i innstudering og 1 i pedagogikk.
Hovedkarakteren ble 1.27, altså særs tilfredsstillende.
Som en takk for den glede det har vært for Konservatoriet å arbeide med en så evnerik og arbeidssom elev, har styret vedtatt å gi Samuelsen 2 års stipendium til fortsatt klaverstudium og dessuten anledning til å ta opp orgelstudium.
Og nå skal han debutere, 21 år gammel.
I en samtale med Aftenbladet forteller Arne Samuelsen at han begynte å spille piano med Gustav Sand. De siste fire årene har han studert ved Musikk-konsertvatoriet. Senere har han også vært lærer i elementær musikk-lære ved konservatoriet en tid, og nå tar han imot piano-elever.
- Nervøs?
- Å ja, både spent og glad.
Arrangør av konserten var C. Hals konsertbyrå, og konserten fant sted i Teateret 6. Desember 1949 med dette programmet.
Arne Samuelsen møter med imponerende program.
Konserten ble gjenstand for stor omtale i Stavanger-pressen både før og etter. Det var en sjeldenhet å oppleve en debut-konsert i Stavanger. Publikumsframmøtet var stort, og debuten ble av anmelderne karakterisert som en strålende seier med et krevende program.
Haydn: Sonate nr. 3 i Ess-dur
Bach: To preludier og fuger (C og D) fra Das Wohltemperierte Klavier
Beethoven: Sonate op. 10 nr. 1 i c-moll
Brahms: Ballade op. 10 nr. 1 i d-moll
Rapsodi op. 79 nr. 2 i g-moll
Chopin: To etyder op 10 nr. 9 og 3
Vals
Polonese op. 26 i ciss-moll
Ballade op. 47 I Ass-dur
Liszt:Ungarsk rapsodi nr. 6
DEBUTKONSERT Tirsdag 6. Desember 1949.
Strålende seier for Arne Samuelsen
Den unge pianisten Arne Samuelsen hadde i går kveld sin debutkonsert i Teateret. La det med en gang være sagt at det ble en strålende og helt overbevisende seier for den unge kunstner.
En sitter alltid med en viss spenning når et ungt menneske for første gang skal tre offentlig fram – med vilje til å stå for kritikk. Det er en avgjørende stund for utøveren, og det har lett for å sette sitt preg på det hele. Samuelsen var rolig og avbalansert.
Stort program av krevende klavermusikk: Haydn, Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Liszt og to ekstranummer- Sjostakovitsj og deretter Rachmaninoff.
Etter konserten var der en lang rekke gratulanter bak scenen, og utenfor var begeistringen stor. Ikke minst en rekke av byens musikere var begeistret, og det bør sies igjen: Samuelsen er et utvilsomt talent.
Arne Samuelsen ble utropt som et sjeldent talent! Så fulgte flere konserter utover på 1950- og 60-tallet, samt videre klaverstudier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.
Klaverdebutant som gjerne vil til Frankrike
Arne Samuelsen skal igjen gi en konsert i sin hjemby, og han har satt opp et både stort og varierende program.
Ung Stavanger-pianist gir konsert etter København studier.
Samuelsen hadde sin debutkonsert i Stavanger i 1949. Siden har han bl.a. studert i København under professor Lund-Christiansen.
Program:
Mozart: Fantasi d-moll Køchel-Verz-397
Rondo D-dur
Schubert: Impromptu Ass-dur op. 142 nr. 2
Impromptu Ass-dur op. 90 nr. 4
Bach: Preludium og fuge C-dur
Preludium og fuge ciss-moll
(Begge fra ”Das Wohltemperierte Klavier”)
Brahms: Intermezzo b-moll op 117 nr. 2
Rapsodi h-moll op. 79
Chopin: Scherzo b-moll op 31
Fantasi Impromptu ciss-moll
Polonese Ass-dur op. 53
Man satte pris på å høre Samuelsens spill, og han fikk hjertelig applaus og måtte gi flere ekstranummer. Konserten var godt besøkt.
Konserten
Arne Samuelsen besitter sikkert stor musikalitet og han har en stor teknisk ferdighet, større enn vanlig.
Nå må byen sørge for at denne unge kunstner kan komme ut i verden og få den luft under vingene som må til. Han må ikke bli gående her hjemme, hans by bør sørge for det.
Det var stor begeistring i salen og det var tydelig å høre på applausen at det ikke var bare klapping, det var virkelig begeistring. Det var også en stor prestasjon å gjennomføre det svære program så flott for en 22 års gutt.
Klaverkonsert
”Han fekk bera fram det stormande i revolusjonsetyden av Chopin og det alvorsame drag i Beethovens Måneskinns sonate. Til slutt vart det stormande jubel, som først dovna av etter han hadde gjeve to ekstranummer”.
Som Klaverpedagog har Arne Samuelsen undervist ved Stavanger Musikkonservatorium.
Underviste også noen år i Oslo:
Som pianist, dirigent og som pedagog ved Musikkonservatoriet på Veitvet.
Østlandets Musikkonservatorium ble etablert i 1959 som Veitvet Musikkskole hvor Samuelsen var ansatt. Veitvet Musikkonservatorium ble innlemmet
i Norges Musikkhøgskole i 1996.
Diplom er tildelt Dirigent Arne Samuelsen
ST HALLVARDS PIKEKOR TAKKER DEG FOR GOD INNSATS
GAMLEBYEN SKOLE DEN 14/6 1962 OSLO
Arne Samuelsen etablerte etter hvert sin egen private klaverskole i Stavanger, hvor flere pedagoger etter hvert fikk sitt virke. Skolen som fikk navnet ”Klaverinstituttet” – holdt Samuelsen gående fram til Januar 2008.