Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Åse Marie ”Rocke-Lill” Amundsen (1936-2011)

Etablert/født: 1936
Virksom: 1958 -1961

Norges første kvinnelige rockeartist/vokalist.

Rocke-Lill het egentlig Åse Marie "Lilly" Amundsen. Født og oppvokst i Stavanger. Faren Olaf var kunstnerisk anlagt, og lille Lilly fikk være med faren på revyturne rundt i landet. Moren Olga var også sett på som en kraft innen Stavangers sang og teatermiljø, før hun ble rammet av helseproblemer.

Lilly var en fargerik person som brøt mange av datidens konvensjoner: Hun drakk øl og ble alenemor 20 år gammel. Samtidig var Lilly en mange så opp til, fordi hun var så uredd.

Lilly flyttet til Oslo i starten av 1958 for å jobbe som hushjelp for en amerikansk familie. Der meldte hun seg på Norgesmesterskapet i rock på Bygdø Sjøbad i august 1958, og endte blant de fem finalistene. Landets eneste rockedronning deltok også på Oslo-mesterskapet i rock på Jordal amfi måneden etter. Hun dro på flere Norges-turnéer med Per "Elvis" Granberg. Resten av høsten holdt hun stort sett konserter rundt om i Oslo-distriktet, men ble i november 1958 påkjørt av en bil og fikk et sykehusopphold som satte henne ut av spill en periode.

Rocke-Lill var fire-fem år eldre enn de andre 50-tallsrockerne, og full av selvtillit. Hun fikk ikke spille inn plater. Det kom bare ut fem rockesingler i Norge på denne tida, alt ble spilt av gutter.

Selv om rocken tok slutt i Norge i 1960, ville hun fortsette som sanger. Det er lite informasjon om Rocke-Lills videre rockekarriere. Men hun fortalte familien at hun dro til Tyskland for å bli stjerne, og at hun opptrådte for store folkemengder der. Hun giftet seg med sigøynerhøvdingen Staling Daniel, forlot Norge for godt i 1964 og ble omreisende i Tyskland. ”Rocke-Lill” døde 1. oktober 2011, nesten 75 år gammel. Hun ble begravet i Zellingen, en liten by i Bayern.

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙