Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Asta Bertels( egentlig Asta Margrete Bertelsen) var en ballettdanserinne, skuespiller og sanger fra Stavanger, med slektskap i Egersund. Hun danset seg inn i manges hjerter i Skandinavia, og var et sikkert kort i revyer og matineer.

Asta Bertels foreldre og flere av søsknene var født i Egersund. Hun selv var født og oppvokst i Stavanger. I en alder av 7 år debuterte hun i «Sonny Boy» ved Stavanger Teater.

Etter dette deltok «Lille Asta» på flere revyer i Stavanger og omegn, da spesielt Egersund, med sang og dans. Hun ble kåret til «Stavangers kjælebarn».

Da Asta var 16 år reiste hun til København for å studere alle former for dans og teater. Deretter gikk ferden til Chat Noir. Hun opptrådte i gjestespill på Dagmar Teateret i København, Stig Lammers ABC-teater, China Teatern i Stockholm, El Capitan i Hollywood og Victoria Palace i London.

I sesongen 1945/46 opptrådte Asta bl.a. hos Leif Juster på Edderkoppen som danser og sanger.. I Norge møtte Bertels amerikanske Norris J. Nelson, som og hadde slektskap i Egersund. De giftet seg i Chicago området, og bodde senere i flere av Amerikas stater. Her fikk hun anledning til å studere ved flere velrennomerte danseskoler, under erfarne lærere.
En stor kneskade satte Astas dansekarriere på vent for en lengre periode. Men på slutten av 1950-tallet startet hun opp Asta Bertels School of Dance.

Asta døde 2015 i Arizona, men er gravlagt sammen med sin mann i Egersund, hvor de også bodde i perioder.

Bildegalleri

Kilder

https://danskefilm.dk/skuespiller.php?id=12562

Dalane Tidene

Ut på nye eventyr-John Faltin Hafsø

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙