Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Berit Mæland er en operasanger fra Klepp.

Berit Mæland startet som sin fars høyre hånd når han var toastmaster under brylluper. Senere ble det gospel og kor, inntil en oppmerksom lærer på ungdomsskolen anbefalte henne å få privatundervisning i sang. For underholdning sang hun gjerne både jazz, rock og blues, men den klassiske musikken hadde hovedfokus.

Mæland vant en stor talentkonkurranse i Klepphallen i 1987, og fikk prisen utdelt av Sissel Kyrkjebø. Senere gikk hun til Landsfinalen i Ungdommens kulturmønstring sammen med Bodil Arnesen. I 1990 deltok hun på NRK-programmet «Talentiaden». Berit Meland, som hun heter i utlandet, forsvant fra Rogaland kort tid etter at hun var ferdig med Lundehaugen videregående. Hun kom inn på Norges musikkhøgskole i Oslo, men valgte heller musikkonservatoriet i København.

Senere tok hun Operaakademiet i samme by og var ferdig utdannet operasanger allerede som 25 åring. Så fulgte mange år med operaroller i Danmark, spesielt i Århus. Hun sang blant annet i «Den glade enke», «Carmen», «Smilets Land» og var Marilyn Monroe i «The Grinning at the Devil». I tillegg kommer en haug med moderne operaer. Hun har også vært solist med alle de store orkestrene i Danmark og har også hatt store konserter med Stavanger Symfoniorkester.

I forbindelse med Ibsen-jubileet sang hun i Mexico City en hel måned, med barn, mann og mor på slep. Hun har også sunget for dronning Margrethe og prins Henrik i København, i deres private jaktselskaper. En gang utstyrte Berit Mæland seg med vikinghorn. Det fikk dronningens jakthunder til å gå amok. Dronningen måtte selv kaste seg over hundene og holde dem fast resten av konserten. Ellers opptrådte Berit på Tivoli i København, med 20.000 publikummere, og turnerte sammen med Danmarks kjente rockeband TV-2. Hun var da iført ballkjole og sang operastemme.

Selv etter å ha bodd mange år i Danmark, ble ikke Mæland helt glemt i gamlelandet . Hun fikk Shell-prisen i 2000 og på nytt noen år etter, sammen med Eir Inderhaug og Rita Heigre. De tre hadde suksess med «Nattens Dronning». I 2006 fikk hun Klepp kommunes kulturpris. Mæland deltok også på fjos-opera. Sammen med Helene Haarr og Beth Elin Byberg turnerte hun med operatoner i fjøsdrakt. Med på leken har de Catrin Johnson (sopran) fra Sverige og Rachel Fuller fra New Zealand.

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙