Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Bybergs Trio

Etablert/født: 1962

Bybergs Trio hadde utspring fra dansebandet Flamingo.

Torleif Byberg begynte allerede å spille som tolvåring, da sammen med faren Karstein. Senere opptrådte han alene, ved dansefester både i Rosenberghytta på Ølberg, Voll og i Longholskrossen. I 1952 stiftet han danseorkesteret Flamingo.

Da mer popmusikk og rock gjorde sitt inntog, bestemte Byberg, sammen med Peder Tjølsen og Ingvar Borsheim, seg for å dra andre veier. I 1962 startet de opp Bybergs Trio. Planen var at de bare skulle spille i brylluper, men etter å ha spilt i hele 46 av dem det følgende året, så gruppen seg lei av det. Dermed ble det en pause. Torleif solgte trekkspillet og reiste til Canada, der han ble i fire år.

Men spillingen ble det ikke slutt på allikevel, siden han raskt støttet på musikere i Vancouver. I en trio sammen med Kristian Tronstad på gitar og Odd Sveinungsen –som spilte både trekkspill, saksofon, gitar og bass- gjorde han det svært godt i hele British Columbia. Det ble et hav av spillejobber, blant annet i radio og TV. Innspilling av egen LP ble det også. Ellers kom det tilbud fra California om flere plateinnspilninger.

I 1969-70 vendte Torleif tilbake til gamlelandet. Der startet han å spille med Karin Ågesen på gitar/sang, som han hadde spilt med tidligere. Noen år senere fikk han med Tor Strøm på trommer/sang og Leif (Lepsi) Berland gitar/sang. De holdt det gående i fire-fem år.

Under en spilling Folkets hus på Sandnes, da Karin Ågesen igjen var kommet med, havarerte Hohner-boksen til Byberg i blå røyk. Da ble det krise. Han ringte da til sønnen Tor Reidar, som var keyboardist. De likte ikke hverandres musikk, og hadde derfor aldri spilt sammen før, men allikevel ba Torleif ham om hjelp til å spille litt bass og slagverk. Etter å ha spurt om faren var gal, tok Tor Reidar med seg keyboardet til Sandnes. Resultatet ble vellykket. På en fredagskveld reiste de til Ombo, og øvde inn tretti melodier. Tor Vidar var nå et fast inventar i gruppen, og de hadde 4-500 sanger på repertoaret.

Det er usikkert på hvor mange musikere som var medlem av Bybergs Trio, men regnes med at det var mellom tjue – tretti stykker innom- i varierende perioder. De opptrådte mange plasser, fra Kvinesdal til Suldal. I 2003 ble de tilbudt å varme opp for Ole Ivars, Scandinavia, Candis og flere andre kjente danseband. Men da hadde Torleif trappet kraftig ned, og holdt seg for det meste til distriktene.

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes.