Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Berthe Christine «Cesie» Hetland (senere Døvle) var en skuespiller og sanger fra Stavanger.

Cesie Hetland var datter av styrmann Alexander Olai Hetland og jordmor Berthe Christine Pedersen. Hun var søster av skuespiller/pianist/sanger Thurid Hetland. Hun ble i 1899 gift med tannlege Olav Ragnvald Døvle, sønn av skuespillerne Olaf Døvle og Amalie Unsrud.

Cesie Hetland medvirket i Iduns Julekomedie, skoleteatret ved Stavanger katedralskole på Kongsgård i 1891 og 1892.

Hun fikk sin offisielle scenedebut 17. mars 1895 på Den Nationale Scene i Bergen, i stykket Løgnersken. Cesie Hetland var ansatt ved Den Nationale Scene til 1899, og igjen i sesongen 1901-1902. Deretter trakk hun seg tilbake fra teaterscenen.

Cesie Hetland bekledte ofte mindre roller i teateroppsetningene hun medvirket i, men på grunn av hennes behagelige sangstemme ble hun ofte benyttet i ulike syngestykker, blant annet som Ragnhild i Fjeldeventyret. Hun slapp også til i flere talestykker, som Grete i Faddergaven, Gedske Klokkers i Barselstuen og fru Wilton i John Gabriel Borkman.

I forbindelse med at hun trakk seg fra teaterscenen i 1901, ble det gjengitt en liten passasje om Cesie Døvle: «Jeg er svært glad i Teatret, men endnu mere glad i denne,» siger fru Døvle og sætter lille Astrid paa Fanget … Astrid er to Aar, har lysegult Haar og store blaa Øine og skjønner seg ikke det minste paa Theater … Herregud!

Cesie Hetland flyttet senere til Sverige. Det er ikke sikkert når hun døde, men trolig etter 1933.

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙