Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Emil Skartveit er en journalist, forfatter og salmedikter . Han ble tidlig med i Frelsesarmeen i hjembyen Stavanger, og var også offiser i Frelsesarmeen i flere år. Sommeren 2016 ble han ansatt kom kommunikasjonsrådgiver i Presteforeningen.

Musikkspill:
Han har i perioden 2007-2012 skrevet musikkspillene Grieg i 100, Mozart i 100, Beethoven i 100, Bjørnstjerne i 100 og julespillet Finn Englius Fant og jakten på den høye C med musikk av komponist Geir Knutson (f. 1954) til bruk i grunnskolen. Dette spillet er også omskrevet til en julefortelling og gitt ut som bok til advent i 2012. Skartveit og Knutson var våren 2012 også ute med oppfølgeren Finn Englius Fant og nøkkelen som forsvant. Musikkspillet handler denne gang om framtidens miljøutfordringer. I september 2014 kom også musikkspillet Blokkfløyta som var lei seg, et spill mot mobbing beregnet for 1-3 klasse, ut. Et nytt musikkspill, denne gang om Michelangelo (Michelangelo i hundre) kom ut i desember 2014 og er skrevet sammen med Asbjørn Riibe og Rune Berg, begge to kjente singer/songwritere.

Korverk:
Skartveit har skrevet tekster til korverk komponert av komponister som Yngve Slettholm, Fredrik Sixten og Kristian Hernes. Han har også skrevet en rekke salmer sammen med kantor og komponist Stein Skøyeneie i Sagene menighet. Fra høsten 2012 har han i Sagene kirke samarbeidet med jazzpianisten Tord Gustafsen om en serie poetiske refleksjoner. Siden 1994 har Skartveit skrevet tekster til en rekke plater.

I 2015 skrev han teksten til "The fleeing child is Jesus", en annerledes juletekst, som en kommentar til flyktningesituasjonen i Europa. Teksten ble tonesatt av Fredrik Sixten og fremført i Sverige, Norge, Tyskland, Nederland, USA, Australia og New Zealand. Korverket ble i november 2016 innspilt på cd av Canticum Chamber Ccoir fra Brisbane, Australia.

Salmer:
I 2006 vant han den nynorske feiringssalmekonkurransen arrangert av Nynorsk Kultursenter i Ørsta med dåpssalmen «Guds barn, nett no». Denne og flere av de øvrige salmene Skartveit skrev sammen med Skøyeneie, er nå samlet i den illustrerte salmeboken Som barn av jord som ble utgitt på Eide forlag i forbindelse med gjenåpningen av Sagene kirke 10. oktober 2010. Skartveit er også representert med fem salmer og en oversettelse i Frelsesarmeens nye sangbok (2010.)

Våren 2009 ga han, sammen med komponist Egil Weider Hartberg, ut barnesang-samlingen "Glad i deg" som er 17 sanger både i nynorsk og bokmålsversjon. Et salmeprosjekt, sammen med William Kristoffersen fra dansebandet Ole Ivars, ble utgitt for trestemmig kor høsten 2012. I desember 2012 kom også 10 korverk (Cantando musikkforlag) av den engelske komponisten Bob Chilcott ut i Norge, med Skartveit som oversetter. I boka Musikk til bryllupet - Jeg elsker dig (Norsk musikkforlag 2013) er han representert med fire tekster.

Bokutgivelser:
Videre er han forfatter av bøkene Øyeblikk av evighet (1999) og Jeg er ingen blomst som kom sommeren 2008. Førstnevnte er en samling korte betraktninger, mens den sistnevnte er en biografi over frelsesoffiseren og hymnologen Haakon Dahlstrøm. Emil Skartveit er også redaktør for bønneboken La oss be som kom til advent i 2008 og andaktsboken Under Guds vern (2009). Boken Fylliker er også folk - historien om Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo ble utgitt i november 2011. Skartveit har også skrevet et kapittel i boka Så lenge ... (2012) om Frelsesarmeens grunnlegger, William Booth, utgitt av Frelsesarmeens historiske selskap.

Høsten 2013 kom bøkene, Herre Gud! (Eide forlag) og Det skjer jo ikke meg (Frelsesarmeens rusomsorg). I 2015 ga han ut en bok om Frelsesarmeens menighet i Sogndal i forbindelse med menighetens 100-årsjubileum.

Kilder