Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Militæroffiseren Endre J. Cleven fra Skudenes var en mester i mye, blant annet musikk. Han var basert i USA/Kannada.

Endre var yngstesønn av Ingrid og Johannes Kleven. Han begynte å studere musikk under sin far før niårsalderen, samt viste stor begavelse innen sang. Da Johannes døde, gikk familien en trang tid i møte. Endre måtte avbrutte utdannelse, og dro til sjøs etter konfirmasjonen.

17 år gammel fulgte Endre brødrenes fotspor, og reiste til USA.

I 1893 flyttet Cleven til New York. Der benyttet han anledningen til å studere musikk under sin gode venn, professor Brunker. Med gode ferdigheter på flere instrumenter, var fiolinen Endres favoritt. Han ble en ren mester på denne.

Cleven spilte gjerne opp til dans, hvor han både kunne bergta og få hvem som helst til å bevege på føttene. Endre var også sportslig av seg, med interesse for bryting og boksing.

Etter å ha meldt ha meldt seg til militærtjeneste under den spansk-amerikanske krigen, ble Cleven stasjonert i Filipinene. Her ble han sersjant i brigadens musikkorps.

Da krigen var over, returnerte Endre til Norge, før det ble reise rundt Asia.

Hjemme på Karmøy traff Endre sin utkårede, Margit Høines.

Endre slo seg ned i Winnipeg, Kannada. Margit kom året etter. Her jobbet Cleven som musiker og fotograf. Han spilte saksofon i Winnipeg City Band og bassfiolin ved flere teaterorkestre. Han var instruktør for Starbuck Band og et blandet kor med utspring fra “Nordmanna-laget”.

Cleven var i mange år leder for “Musikernes union” og en av organisatorene for Musikernes klubb.

Ved utbrudd av første verdenskrig, ville Cleven bevise den norske lojaliteten ved å danne bataljonen “The Vikings of Canada”. Dessverre, så døde Endre under en bilulykke i Manitoba. Dette var et tragisk tap av en fremdragende offiser og musiker.

Bildegalleri

Kilder

Wikipedia

Haugesunds Avis