Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Henny Skjønberg (1886-1973)

Etablert/født: 1886

Henny Skjønberg /født Hennika Bucher Eide) var en skuespiller og dramatiker fra Stavanger, kanskje mest kjent som Tante Pose. Hun spilte primært talende roller, men hadde i alle fall en musikal på resymeet.

I gymnasårene på Kongsgård i Stavanger, fikk Henny Skjønberg sin første smak på teaterlivet, gjennom skoleteatret Iduns Julekomedie, der hun blant annet hadde rollen som Lotte i stykket Cousine Lotte i 1902.

Henny Skjønberg debuterte på den nyetablerte Stavanger Faste Scene (senere Rogaland Teater) som tante Malla i Geografi og kjærlighed i 1914. I samme stykket spilte også hennes tilkommende ektemann Eugen Skjønberg. Så jobbet hun for Det Norske Teatret fra1918 til 1957, kun avbrutt av et opphold ved Trøndelag teater 1919–20.Skjønberg var med i et tyvetalls filmer, hvorav flere er norske klassikere. Hun er kanskje mest kjent fra rollen som peppermøen Blanca Bals eller Tante Pose i filmen av samme navn fra 1940.

Henny Skjønberg skrev flere skuespill for barn. De ble oppført på Det Norske Teatret, Den Nationale Scene og Trøndelag Teater.

Det finnes ikke spor av at Henny Skjønberg spilte i så mange musikaler/operetter. Men i 1950 hadde hun rollen som Tante Eller i "Oklahoma", til mye ros fra pressen. Samme år spilte Skjønberg i musikalen "Show Boat" , men det er ikke sikkert det var en syngende rolle.

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙