Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Hilda Waldeland (1917-1961)

Etablert/født: 1917

Hilda Waldeland var en tysk-norsk svensk pianist, med aner fra Rogaland. Hun vant seg et navn både i Norge og Sverige for sin utmerkede tolkning særlig av romantisk musikk av blant andre Edvard Grieg, Johannes Brahms, Robert Schumann og Frédéric Chopin, i tillegg til Ludvig van Beethoven og Johann Sebastian Bach.

Waldeland ble født i Tyskland som datter av Karl Erik og Elfriede Waldeland og begynte å spille piano som femåring.Hilda sa til pressen at oldefaren hennes kom fra Stavanger, og familien hennes hadde tilknytning til Jæren. Hun holdt fem konserter i Stavanger.

Tolv år gammel studerte Inga Waldeland hos Leonid Kreutzer i Berlin, ett år senere kom hun til Oslo der hun fikk Nils Larsen og etter hvert Robert Riefling som lærere. 15 år gammel debuterte hun med orkester; ett år senere, i mars 1934, hadde hun sin første solokonsert i Universitetets aula. På slutten av 1930-tallet og begynnelsen av 1940-tallet ble Waldeland kjent i Norge, ikke minst på grunn av konserter med Filharmoniske Selskaps Orkester og ved å bli spilt i radioen.

I 1944, etter at Ingas mann Mentz Schulerud hadde blitt arrestert, kom hun som flyktning til Sverige og fikk svensk statsborgerskap i 1945. Hun fortsatte sine studier hos Gottfrid Boon i Stockholm og ble også i Sverige en etterspurt solist. I England opptrådte hun blant annet med Hallé-orkesteret under John Barbirolli ved orkesterets 100 års-jubileum.

Hilda Waldeland var gift med Mentz Schulerud fra 1940 til 1945. I Sverige giftet hun seg med legen Nils Sture Bråhammar. Cellisten Hege Waldeland er hennes og Schuleruds datter.

Opplev musikken

Spotify

Kilder

Konsertlivet i Stavanger 1843-2007-forfatter Bjørn Samuelsen

Snl.no

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙