Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Holger Sinding (1853-1929)

Etablert/født: 1853

Holger Sinding var en forfatter fra Karmøy. Han skrev originalteksten til “Fjellsangen” («Å, kom vil I høre en vise om Gjest»), som ble brukt i filmen “Gjest Baardsen” fra 1939, sunget av Alfred Maurstad.

Sinding skrev en rekke romaner, fortellinger, revyer og skuespill, blant annet Gjest Baardsen: en Forbryders Livsroman, utgitt ca. 1890 under pseudonymet «Halle Sira». Denne romanen, som var en svært fri bearbeidelse av Gjest Bårdsens selvbiografi, ble grunnlaget for filmklassikeren Gjest Baardsen fra 1939. Det var også Holger Sinding som skrev den første versjonen av «Fjellsangen», som ble populær etter at Alfred Maurstad sang den i filmen.

For bruk i “Gjest Baardsen” modererte skuespiller Alfred Maurstad sangen. Han kuttet bort halvparten av teksten, og tok bort det lange refrenget Sinding hadde utstyrt visa med, dessuten slo han to og to strofer sammen slik at det skulle stemme med den melodien som Adolf Kristoffer Nielsen (1890–1960) hadde komponert til filmen. Lenge ble det trodd at Alfred Maurstad hadde skrevet teksten helt selv, og TONO skal ha registrert ham som forfatter.

I Holger Sindings roman er melodien oppgitt til å være "Aa høyr vil du veta kor Rubakken bur?" (Strilevise) .

Holger Sindings revyer , blant annet "Trollskap, inneholdt gjerne viser av svært god kvalitet.

Holger Sinding var født på Avaldsnes, som sønn av sognepresten. 29. juli. Hans var søster av salmedikter Marie Sinding. De var trillinger, og moren døde i barsel.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Verdt å sjekke ut