Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Idar Runde var en fyrvokter, instrumentmaker og musiker, opprinnelig fra Møre og Romsdal, nå bosatt i Egersund.

Idar anskaffet seg hawaiigitar i 1951, men var ikke særlig fornøyd med instrumentet. Etter hvert fikk han kontakt med en musikkforretning i Danmark. Dette ble derimot ikke så enkelt da effektene av andre verdenskrig hadde gjort importtillatelsene mer vriene. Langt om lenge fikk han en godt brukt gitar tilsendt. Denne ble nøye studert, for å så bli returnert. Dette fant Runde ut at han kunne gjøre selv, muligens bedre.

Runde lagde sin første hawaiigitar i 1953 da han var stasjonert på Eigerøy fyr. Den ble laget av drivved som han fant under arbeidet. Et kassebord av mahogni ble gripebrett Pickup oppstod hesteskomagnet og spoletråd fra defekte trafoer. Dekslene ble laget av messing, forniklet ved et verksted i Egersund. Til stemmeskruer ble vanlig gitarmekanikk kjøpt, og møbelstifter ble brukt til markeringer på gripebrettet.

Runde holdt i mange år til på Obrestad fyr, og hadde sine siste yrkesaktive år ved Slåtterøy. Gitarbyggingen var alltid sentral i denne perioden.Han var aktiv musiker i Rundes Trio sammen med sine sønner.

I loggboka har Idar Runde registrert 43 gitarer, og 7-8 var konstruert av treverk som ble skylt på land.

Opplev musikken

Youtube

Bildegalleri

Verdt å sjekke ut

Kilder

Kilde:Norske gitarer-Asgaut Steinnes