Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Liv Runesdatter

Etablert/født: 1979

Liv Runesdatter er freelance vokalist, komponist og produsent.

Hun er en kritikerrost og sjangeroverutøver og driver en kontinuerlig forsking på stemmen som instrument. Liv Runesdatter er oppvokst på Nøtterøy (Vestfold) og har siden 1998 vært bosatt i Stavanger. Hun er en av få som har fordypet seg i den vokale folkemusikken fra Rogaland og Vestfold.

Hun har en omfattende produksjon bak seg og har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser og stipend, heriblant tre arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend (2007, 2008, 2011). Høsten 2010 ble hun tildelt en nasjonal aserbadsjansk musikkpris for sitt arbeid med "Sari Gelin", et norsk-aserbadjsansk folkemusikkprosjekt.

Plateutgivelsen "Syng hjerte" er et portrett av folkemusikkformidleren Runesdatter. Utgivelsen har høstet strålende kritikker over fra en samlet internasjonal presse. Det nederlandske magasinet Folk World plukket ut «Syng hjerte» til sin eksklusive liste: «Beste internasjonale plateutgivelser 2009».

Siden 2005 har hun drevet produksjonsselskapet CARMA Contemporary Art Music and Dance, og har komponert og produsert forestillinger i samarbeid med musikere, dansere, scenekunstnere, filmkunstnere, billedkunstnere og forskere fra mer enn 25 land. Hun har har fremført musikken sin på en lang rekke festivaler og scener over hele Europa, i Kaukasus, Canada og USA.

Runesdatter er kunstnerisk leder og sanger i Song Circus, et vokalt kammerensemble bestående av profesjonelle utøvere bosatt i Stavanger, Oslo og Gøteborg. Særpreget og uttrykksspennet mellom de ulike stemmene er et viktig aspekt og gir en egen kvalitet til ensemblets kollektive sound. Ensemblet kombinerer formidling av nedtegnet samtidsmusikk og improvisasjonsbasert musikk og har bemerket seg gjennom nære samarbeid med komponister og skapende musikere, deriblant Trevor Wishart (UK), Jaap Blonk (NL), Ruben Sverre Gjertsen (NO), Ole Henrik Moe (NO) og David Moss (USA/DE). I 2012 mottar Song Circus Norsk Kulturråds Ensemblestøtte.

Blant andre samarbeidspartnere er jazzmusikerne Stian Carstensen, Alfred Janson, Eivin One Pedersen, Trygve Seim, Rolf-Erik Nystrøm, Torben Snekkestad, John Abercrombie og Charles Lloyd (USA). Tradisjonsmusikerne Tuva T Bolstad og Vidar Skrede, Abdulrahman Surizehi (Balouchistan/NO), Amadou Sarr (Gambia), Nika (Serbia), Alim Qasimov og Elshan Mansurov (AZ). Komponistene og musikerne Christian Wolff (USA), King Knut (UK/N), Nils Henrik Asheim, :zang, Bjerga/Iversen og Else O Storesund. Stavanger Symfoniorkester, The Kitchen Orchestra, Stavanger Kathedralensemble, Urban Sjøfront, og Cirque de Soleil (CAN). Performance-kunstner Anne-M E Rygh, koreografene Hanna Savolainen (FIN), Jair Cardoso (Brasil), Nadja Hjorton (SE),Sandsmark og Mari Flønes, poetene Odveig Klyve og Mansur Rajih (Jemen/NO), billedkunstner Eli Glader, Martin Hawkes og Jon Garcia de Presno (film).

PRESSEOMTALE

"En stille humanisme: Unge asylsøkere som venter, i stille isolasjon, i stille menneskelig verdighet (...) Effekten er sterk - visuelt, estetisk, politisk, emosjonelt. Et lydspor går gjennom hele rommet: en lydkomposisjon skapt av Liv Runesdatter. Den er suggestiv og bidrar til å forsterke den dempede, poetiske atmosfæren." Anmeldelse av kunstinstallasjonen "Passasje" og utstillingen "Asylum", i samarbeid med billedkunstner Eli Glader. Stavanger Aftenblad, Trond Borgen oktober 2010.

"Den norske sangerinnen Liv Runesdatter åpenbarer noe for våre ører svært særegent. Et album på sitt morsmål. Så låter de 12 sangene også herlig mystisk, fordreid, eventyrlig og tilbakeholdt/dempet. Det er dermed ingen lett tilgjengelig utgivelse. Da hjelper bookleten med de engelske overettelsene, der man får bli kjent med den stilistiske, puritistiske norske folkloren. Runesdatters stemme er klar som en norsk fjellbekk, med middelaldersk intonasjon. Det er et prosjekt som fortjener oppmerksomhet. " Soultrain, Michael Aren, Tyskland.

Terningkast 5: "Sjelepleiende da folkemusikk ble jazz/Himmel og hav SÅ BRA: Hav, vind og en hekkende fugl var rammen rundt folkemusikkens inntog i jazzleiren. () Ute jager vinden gresset på kryss og tvers mellom steingardene. Bølgene bryter hvitt mot land, og gjennom de mørke skyene bryter det stråler av lys. Inne forteller Liv Runesdatter om menneskene hun møtte eller hørte om i arbeidet med å oppspore den gamle folkemusikken. Det var en sjelepleiende opplevelse. Av og til sto sangen alene, av og til ble den jaget av gårde av lyd som bølget, lekte, klagde eller to små turer hit og dit." Geir Flatøe, Stavanger Aftenblad (Maijazz 2009)

"Runesdatter bekrefter med denne utgivelsen at hun hører hjemme i toppskiktet av norsk musikk. Samtidig som musikken puster norsk tradisjonsluft, er den moderne og unik. Stemmen hennes er varm, med en naturlig fredfullhet. Hun søker det enkle i musikken. Det minner meg om den iskalde jazzen til Jan Garbarek, uten å være en etterligning av hans stil. Når Runesdatter synger den ene salmen på albumet føler jeg angsten lure, og når hun følges av hardingfelen bringer hun de sør-norske dalene til liv!" FolkWorld, internasjonalt musikkmagasin.

"Vi hører en inderlig og personlig musikk, med en sjelden kreativ fantasi: Liv Runesdatter, merk deg navnet. En sikker stemme, omkranset av et kraftlag av medmusikere. Lyden på plata oppleves som klar og nær, og med en gang begynner jeg å legge merke til småting: knitring, luft uten klang gjennom saksofonene, litt flisete buestrøk.. Det er salig, det er muntert og drivende, og det er tungt og forfriskende på samme tid. Det er fantasifull kunst.
Liv Runesdatter og hennes medmusikere forfølger sine ulike ulike ideer og innfall, uten at jeg synes at musikken spriker av den grunn. Vi hører norsk folkemusikk, først og fremst fra Rogaland og Vestfold. Noen vil kanskje tro at sånn musikk er forutsigelig, men her er det virkelig umulig å spå hva som skjer rundt neste sving. Liv Runesdatter framfører tekstene med sin mørke stemme, og med en bitteliten, rask vibrato på de lengste tonene. Hun har en skolert bakgrunn, og det høres også i måten hun griper tak i og former tonene.
Det musikalske materialet er gjennomarbeida og godt arrangert, og samtidig med spennende improvisasjoner. Dessuten utfordrer cd-en folkemusikksjangern på en ny måte, både gjennom Runesdatters sangteknikk, og gjennom de fengende og utradisjonelle musikalske løsningene. Jo, jeg kommer til å følge med på musikken til Liv Runesdatter i framtida." NRK P2 Kjetil Bjørgan

Terningkast 5: "Sammen skaper de et drømmende lydbilde, et glimt fra en verden der man hadde god tid til å dvele ved livet, Gud og evigheten. Midt i det hele ligger hun inn ett og annet drypp som forstyrrer roen - nesten borte før du oppfatter det, men med på å holde oppmerksomheten fangen. Dermed setter hun også sitt eget avtrykk på sangene, som i god, gammel spillemannstradisjon. Beste spor: "Nu hviler mark og enge", "Jeg har en venn", "Solrenning Sæle", "Op all den ting". Stavanger Aftenblad, Geir Flatøe

"Gamle åndelige viser, med et tonespråk som bærer himmellengsel gjennom generasjoner av levd liv, er gaven Liv Runesdatter bærer videre på denne utgivelsen. Sammen med blant annet saxofonistene Trygve Seim og Rolf Erik Nystrøm, akkordeonisten Alfred Janson og Tuva T. Bolstad på hardingfeler skaper hun et ungt, vakkert og estetisert uttrykk. Liv Runesdatter er en kunstner som skaper noe nytt av gammelt materiale, og har her laget en plate som er tiltalende og gir mye rom." Spelemannsbladet, Carl Petter Opsahl

Terningkast 5: "Nydelige folkesalmer. Hun synger helt nydelig, og omgir seg med spartansk musikk. Noen av sangene er ettertenksomme, annet er mer sprelsk og lekent. Dette er folk som vet hva de driver med." Østlendingen og Halden Blad

"Mild som vårsola, varm som aprilnatta: I går kveld leverte Liv Runesdatter og hennes ensemble en syntese av gamle og nye klanger i Kampen Kirke. Programmet var lekkert satt sammen. Mellom sju folketoner med hovedsakelig religiøst innhold smøg det seg instrumentelle pustepauser. Tuva Thomassens hardingfelespill er på samme tid gammelt og nytt i strøkene. - Et poeng for oss er å få fram inderligheten i de pietistiske salmene, uttalte Runesdatter i forkant av turneen. I går skapte ensemblet en meditativ, fredfylt time idet sola gikk ned over Kampen Kirke." Stavanger Aftenblad

"Det ble svært stemningsfullt da Liv Runesdatter og hennes ensemble presenterte vakre folketoner fra Vestfold og Rogaland i Larvik Kirke søndag. Liv Runesdatter har turnert landet rundt med sin flotte konsert. Med seg hadde hun Stian Carstensen på akkordion, Gunhild Seim på trompet og Vidar Skrede på hardingfele. Sammen dannet de et musikalsk lydbilde som fortonet seg harmonisk, klangfullt og deilig annerledes. Liv Runesdatter presenterte ikke bare en konsert men også en historie. Hver sang hadde sin egen fortelling og er hentet inn og bearbeidet av Runesdatter gjennom flere år.

Leken, nær og varm. Dette er moderne folketoner i ny og vågal innpakning. En særegen, stilsikker opplevelse. Vakker, fryktløs vokal ispedd variert og spenstig akkompagnement gjorde Sang til himmelen til en flott konsert. " Østlandsposten

"Her skulle Åge Hareide vært! Eller sportsjournalistene. Samtidskunstselskapet CARMA kastet et skeivt lys på idrett, da de i helga bød på performance og danseforestilling. Latteren løsnet fort da 40 tilskuere på trebenker i en av ølhallene grep parodien lørdag kveld. Hvor seriøst to herrer i fotballdrakt og en i forskerfrakk enn uttalte seg her, ble vi utsatt for en sprø lek med forskning omkring idrettsprestasjoner." Råmaterialet fra Inger-Reidun Olsens koreografi var hentet fra idrettene diskos, bryting og tennis. Olsen og hennes to meddansere gjenskapte bevegelser fra idrettsutøvere på stilisert vis.

Fascinerende var også musikken laget av Liv Runesdatter og Jan Martin Smørdal. Sammen med Mats Monstad på trommer skapte de et lydunivers med klang av knirkete hengsler, slurpelyder, klagende toneganger og rullende slag." Stavanger Aftenblad

"Storslagen samtidsdans: DancePro leverte en sprakende og eksotisk dansepakke for fullsatt sal på Tou Scene i går kveld. Fra det myke sensuelle, til det kraftige og hardtslående stakkato: forestillingens koreografiske bredde omfavnet en fargepalett av ulike og ikke minst nyskapende bevegelser. Det meste av musikken var spesialkomponert, og kledde dansen meget godt. Deilig elektronika med tøffe lydklipp strømmet ut av høyttalerne, mens trekkspill, trompet og trommer ble fremført ved siden av scenen. I tillegg imponerte Liv Runesdatter med klokkeklar stemmeprakt i folkloresjangeren. Variasjonen i bevegelsesspråket, bruken av videoinstallasjoner samt det spennende lydbildet skapte en intim og levende atmosfære, som gav forestillingen særpreg. Og publikum likte tydeligvis det de så. Ivrige håndflater møttes i en entusiastisk applaus, som økte for hvert av innslagene, og endte som en stående hyllest. For et fantastisk publikum, kommenterte Liv Runesdatter, musikalsk ansvarlig, etter andre kveld med full sal." Stavanger Aftenblad

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙