Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Etter Milena Dratová og ektemannen Frantisek Veselka ankom Stavanger som politiske flyktninger fra Tsjekkia i 1969, gjorde de en gedigen innsatts for musikklivet i byen.

Milena og ektemannen Frantisek var i over 30 år musikkpedagoger ved Rogaland musikkonservatorium. Hun på piano og han på fiolin. De gjorde en rekke innspillinger sammen, og ble utdelt Stavangers kulturpris i 1997. Ekteparet er foreldre til den anerkjente dirigenten og pianisten Stefan Veselka.

Milena gikk av med pensjon i 2006. Flere av hennes studenter har skapt en pianistkarriere. Som pedagog var Dratvova ærlig, åpenhjertig, bestemt og stundom direkte i formen, men samtidig kunne alle merke en bakenforliggende mildhet og ikke minst et lett bevegelig musikersinn oppe i det tidvis stramme. Hun er som lærer blitt beskrevet som befriende usentimental, hvilket ikke sto i motsetning til at hun viste spontan og overstrømmende glede og entusiasme på vegne av studentene når de lyktes. De som nøt godt av hennes instruksjon vil i tillegg til en fjellstø pianistisk kompetanse, enorm repertoarkunnskap og velbegrunnede råd om den musikalske utforming gjerne også huske henne for en særegen og uforbeholden humor – som det riktignok kunne ta litt tid å komme på bølgelengde med.

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙