Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Osiris

Etablert/født: 1984
Virksom: 1984 -1993

Sandnes hadde et framifrå thrashband i hine hårde dager (altså 90-tallet). Et populært liveband som var innom de fleste konsertlokaler i distriktet, og i tillegg hadde en suksessfull turne i England.

Osiris ble startet opp av en gjeng Sandnesungdommer som ville spille METAL! De var inspirert av hardere band fra USA og Europa, samt NWBHM.

Det var på denne tiden ikke mange band av denne typen i området. Etter å ha vært innom navn av ymse kvalitet, kalte seg opp etter Osiris, den egyptiske dødsguden.

Osiris øvde i medlemmenes kjellere, Varatun Fritidsklubb, Tjensvoll rockeklubb og Møllå (Den Røde Mølle). Det begynte med heavy metal ala Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Dio. Deretter gikk det over til death/thrash/industrial . De fikk med seg Steel Commandoes -gitarist Carl Erik «Calle» Sagård på vokal, siden de mente sjangeren passet ham. Kjetil Gudmundsen fra puddelrockbandet Althena var fan av Osiris, og ble etter hvert også medlem.

Osiris ble bannlyst av Sandnes kommune /Varatun Fritidsklubb etter debutkonserten på Sola kulturhus da venner av vokalisten ville inn, og det ble trøbbel med politiet. Etter dette ble de kontaktet av De Røde Sjøhus, hvor Osiris ble tilbudt å ha konserter.

I 1990 opptrådte Osiris på en thrash metal festival i Bergen. Bandet som varmet op for dem var Old Funeral, med Kristian «Varg»/»Greven» Vikernes på gitar.

I 1993 hadde Osiris en tre ukers- turné i Storbritannia sammen med Cadaver og Red Harvest. De fikk da ubetalt support av et da ukjent black metal band, ved navn Cradle of Filth. Keyboardisten der spilte med Osiris på et par covere av Godflesh.

Osiris ble booket til å spille på Folken, kort tid etter de hadde kalt bandet «Helvetes-Sandnesbu-Heavy-Bønder»

Osiris sin fan club bar navnet The Killer Kuli Krew (KKK), noe som også skapte litt trøbbel med de mest politiske av fansen.

Osiris var gode venner med Sandesrockerne Ingenting. De holdt mange konserter sammen, spesielt etter Osiris ga ut «En Øl Til».

Osiris fikk klar beskjed av «The Black Metal Inner Circle» at bandet ikke var onde nok. Under en konsert i 1992 møtte en gruppe liksminkede typer opp med klubber og sverd, klare for slagsmål. Osiris sa at de gjerne kunne gjøre opp med en gang. Da ble svartmetallgjengen satt ut, og gikk sin vei.

Demoene til Osiris ble trykket opp i Sarons Dal. Da medlemmene ble spurt om de var kristne, var svaret: «hør på tekstene». Tingene ble noe vanskelig etter dette. Gitarist Espen og bassist Ray Tommy sto for det visuelle, som covere, plaketer og logo.

En av Osiris sine siste konserter var ved Sola kulturhus. Bandet hadde blitt spesielt booket, men da det kom rykter om at de var knarkere og satanister blant lokale foreldreorganisasjoner. De stilte da opp med plakater og krav om boikott.

Grunnene til hvorfor Osiris ble oppløst, er noe usikkert. Espen Jensen skal på sin side hatt lyst til å nå utover lille Rogaland, kanskje Norge, sine grenser. Det ble spilt inn en demo med Espen Jensen på gitar/ bass / vokal og Gjermundsen på trommer, «Plan B #». Han tok denne med seg og flyttet til London. Jensen hadde håp om å få platekontrakt, men dette ble vanskelig uten et band i ryggen.

BESETNINGER:

(Bjørn) Ståle Bjørnsen: Gitar, 1984 – 1989

Jo Tandrevold (Norås): Bass, 1984 – 1989, Gitar, 1990 – 1993

Helge ‘Elgen’ Lyberg: Gitar. 1985/6 – 1989

Lars Nicolaisen: Trommer, 1985 – 1991

Asle Bjørn Emorsten: Bass, noen måneder før Ray tok opp jobben

Ray Tommy Oskarsen: Bass, 1989 - 1993

Carl Erik ‘Calle’ Sagård: Vokal og galskap: 1986/7 – 1993

Kjetil Gudmundsen: Trommer, 1991 – 1993

Espen Jensen: Gitar, vokal under en konsert i Egersund da Calle var utilgjengelig 1984 – 1993

Gjeste-musiker/hjelpemannskap:

Geir Nermoen: vokal, en konsert som stand-in for Calle, som var utilgjengelig

Preben Z. Møller (fra Necromantic, senere Black Lodge): Vokal på en låt på den siste ‘uutgitte’ demoen ‘Plan #B’

Kjell Erik Thorsen skrev noen av tekstene våre og bidro med design av koveret til ‘Aspects Of Reality’

Bandet hadde en utrolig hjelpsom og overbærende sjåfør/roadie/fan/slave o form av Øystein Winsnes – eier av musikkforretningen Mefisto

På turneen i UK hadde Osiris med seg Tommy ‘LoboTommy’ Lindal og Smulen som roadcrew og sjåfører. Tommy var en goth metal bandet Theatre of Tradegy sine grunnleggere. Smulen har ingen sett siden.

I ettertid har noen av medlemmene fortsatt med andre prosjekt:

Carl Erik Sagård: The Hedersmen (Gitar, Vokal), Escapetor (Gitar, Vokal)

Jo Tandrevold: Not From America (Gitar), World At Large (Gitar), The Hurt (gitar)

Kjetil Gudmundsen: Red Wooden Soul (Trommer)

(Bjørn) Ståle Bjørnsen: Goodnight Irene (Gitar)

Espen Jensen: Elektrodiesel (gitar, orgel, bass + diverse andre instrument), Brennpunkt (Bass, Keyboard), Livet Er Smerte (bass, Gitar + elektronikk), Rhythm ‘N’ Blood (Gitar), The Glass Delusion (Bass, vokal), Boathouse Trio (Gitar, Synth), Us (Gitar, bass), RANE (Rhythm And Noise Ensenble (Gitar, Støy)

DISKOGRAFI:

‘Forced Insanity’ (Demo, 1989)

‘Aspects of Reality’ (Demo. 1990)

‘Lesson 3: Increase Impact’ (Demo, 1992)

‘Plan #B’ (Demo, 1993)

‘Ragnarock’ (Star Studio Compilation, 1992)

Opplev musikken

SoundcloudYoutubeFacebook

Bildegalleri