Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Paal Nilssen-Love

Etablert/født: 1974
Virksom: 1990

Norsk trommeslager og perkusjonist, født 24. desember 1974 i Molde. Fostret opp på jazz i Stavanger og er i dag en av de mest profilerte trommeslagerne i Europa, som har spilt med en rekke norske og utenlandske musikere.

Oppvekst
Nilssen-Love vokste opp i Stavanger, og mye av barndom og ungdom ble tilbrakt i en jazzklubb som foreldrene hans drev i Stavanger. Faren spilte trommer og det ble også hans instrument.

Musikalsk bakgrunn
Allerede som 16-åring i 1990 var han aktivt med i jazzmiljøet i Stavanger, og ble tatt under vingene av sentrale jazznavn i Stavanger som trompeteren Didrik Ingvaldsen og saksofonisten Frode Gjerstad, der han deltok i sistnevntes Circulasione Totale Orchestra i 1992. Dette samarbeidet skulle peke ut retningen for Paals karriere.

Han studerte på jazzlinja ved NTNU i Trondheim fra 1994.

I Trondheim etablerte han kvartetten Element, sammen med Gisle Johansen (saksofon), Håvard Wiik (piano) og Ingebrigt Flaten (kontrabass), inspirert av John Coltrane kvartett. Element ble utgangspunkt for mange andre grupper sammen med bassist Flaten og pianist Wik. Blant annet ledet det til samarbeid med Iain Bellamy og Chris Potters.

Sjanger – typisk for artisten
Å være aktiv i mange band på samme tid, har alltid vært Paals bevisste arbeidsmetode. Han er konstant bevisst i prosjektene han er involvert i, da hans deltakelse i hvert enkelt av dem er fullt dedikert. Å spille er ikke et spørsmål om å komme fra start til mål, men heller å være i en evigvarende prosess, en kontinuerlig bevegelse hvor hver ny del musikk som blir framført, er en forlengelse av den forrige. Av dette følger, at ved å være fokusert og konsentrere all energi om hva som skjer der og da er ytterst viktig – slik friheten i musikken er det, evnen til å være fri i følelsene.

Alle bandene, selv om de er varierte i stil og musikalsk allsidighet generelt, representerer viktige deler som utgjør en helhet, og alle band er formet eller deltatt i med en klar visjon.

Gjennombrudd/høydepunkter
Da Nilssen-Love var ferdig med studiene, var han allerede et etablert navn på nasjonalt nivå, og da han flyttet til Oslo i 1996 var veien åpen for deltakelse i andre band, som Vindaloo, SAN, Håkon Kornstad Trio, The Quintet og Frode Gjerstad Trio.

Bak SAN skjulte det seg det NORAD-støttede norsk/sørafrikanske bandet San International Ensemble, der de andre musikerne var Zim Ngqawana, saxofoner/fløyte og Andine Yenana, piano, i tillegg til norske Bjørn Ove Solberg, saksofon, og Ingebrigt Håker Flaten på bass. SAN var blant annet med under Gro Harlem Brundtlands besøk til Sør-Afrika 10.-15. februar 1996. I 1997 kom gruppa ut med albumet Song.

Den kortvarige trioen Vindaloo bestod av Paal pluss medstudentene Bjørn Ole Solberg, saksofon, og Steinar Raknes på bass.

Han initierte egne prosjekter og samarbeidet også med svenske musikere, som pianisten Sten Sandell og sakfofonisten Mats Gustafsson. I 1999 startet Nilssen-Love og Wiik og Flaten (fra Element-kvartetten), bandet Atomic sammen med svenskene Fredrik Ljungkvist (saksofon) og Magnus Broo (trompet).

1999 ble ellers et merkeår, da Paal dette året hadde sin første solokonsert. Selv har han sagt om det å ha soloprosjekter: ”Alle burde prøve å gjøre soloarbeid, bare for å føre hvem du virkelig er og hva som holder deg gående”.

I 2001 kom det første soloalbumet, Sticks and Stones på SOFA rec. Samme år spilte han med Pat Metheny og Arild Andersen på Moldejazz. Metheny var over seg av begeistring: “He is simply one of the best new musicians I’ve heard during the latest years!”

I 2002 etablerte Nilssen-Love musikkfestivalen All Ears. Festivalen holder til i Oslo og har som mål å presentere improvisert musikk i alle former, også saman med andre medier som video og dans. Den er blitt en viktig del av hans musikalske liv og de som er med og organiserer non-profit-festivalen er Maja S. K. Ratkje, Kjetil Møster og Lasse Marhaug.

I 2004 ble Paal Nilssen-Love utnevnt som en av tre unge jazzmusikere som ble lansert i Europa, som en del av det treårige UD-støttede prosjektet Norwegian Jazz Launch Europe, et samarbeid mellom Rikskonsertene, Vestnorsk Jazzsenter og Norsk jazzforum.

Paal Nilssen-Love etablerte sitt eget plateselskap, PNL, i 20xx.

Han har deltatt på utallige opptredener på festivaler og klubber i Europa og USA. Han har deltatt på mer enn 50 innspillinger.

I dag omfatter Paals portefølje Atomic, School Days, The Thing, Frode Gjerstad Trio, Sten Sandell Trio, Scorch Trio, Territory Band, FME og ulike duoprosjekt som med (reedmen) Ken Vandermark, John Butcher, Mats Gustafsson, organist Nils Henrik Asheim og (noise wizard) Lasse Marhaug. Og ikke for å glemme den nylig tilknyttede Peter Brötzmann Chricago Tentet (evt. oppdater)

Utmerkelser
Han ble tildelt landets ypperste utmerkelse, Buddyprisen for 2006.

Diskografi

Paal Nilssen Love (solo): Sticks and stones (2001)
Peter Brötzmann, Michiyo Yagi og Paal Nilssen-Love: Head On (Idolect) (2008)
Magnus Broo og Paal Nilssen-Love, Game (2008)
Ab Baars/Ken Vandermark/Paal Nilssen-Love: Double Tandem (2012)

Utfyllende liste: se hjemmeside

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙