Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Pål Rake

Etablert/født: 1989

Pål Mathisen Rake er en komponist, pianist og sanger fra Egersund.

Studier: Da Rake gikk på videregående ble han invitert av talentspeidere til den anerkjente Paul McCartney-skolen Liverpool Institute for Performing Arts hvor han gikk kun én uke. Pål Rake er utdannet lærer og foreleste parallellt med studiene ved fakultet for Kunstfag ved Universitetet i Agder hvor han i 2011 var den yngste ansatte, bare 22 år gammel.

I 2014 tok Rake en mastergrad i popkoringer, og fikk prisen "student som utmerket seg", noe én per tusen student ved UiA mottar årlig.Han var ansvarlig redaktør i studentavisen Unikum høsten 2012. Karriere: Pål Rake dro på sin første Norgesturné i 2010 under eget artistnavn. Han ga ut EP-en Forseint å snu i 2011, som inneholdt den A-listede låten «Får du som fortjent». Rake har jobbet med artister som Espen Lind, Secret Garden, Rolf Løvland, Safari, Lene Nystrøm, Sondre Lerche og Venke Knutson. Rake var musikalsk ansvarlig for konsertene på Fiskebrygga i Kristiansand hver uke sommeren 2013-14. Konsertene samlet flere tusen publikummere hver uke og ble omtalt i Fædrelandsvennen 3.07.13 som et av de største suksessene sommeren 2013.

I 2013 deltok han på TV-programmmer som God Morgen Norge og Ettermiddagen. I 2014 deltok Rake på Beat for Beat, TV2s innsamlingsaksjon for Redningsselskapet. Rake har også stemmen til figurer i programmet Lillepri på NRK Super. Deltakelse i The Voice - Norges beste stemme: Rake var høsten 2013 aktuell i andre sesongen av "The Voice - Norges beste stemme" på TV2.

Han kom til finalen med Espen Lind som mentor. Alle mentorene snudde seg under Blind Auditions, og Rake ble fort favoritt hos bookmakerne. Mentorene fra programmet gav utrykk for hans spesielle låtvalg og hans forhold til tekst. Pål Rake var eneste deltaker som arrangerte alle låtene han fremførte selv. Tilbakemeldingen fra Lene Nystøm i finalen. Under finalesendingen skapte konkurrerende mentor, Lene Nystrøm, overskrifter og frustrasjon på sosiale medier da hun ikke var fornøyd med at Rake kunne ha fordel av at han sang på norsk. Ordene stokket seg, og få skjønte hva hun mente. Nystrøm beklaget seg i etterkant med at hun ikke var helt frisk. - Alle her er norske, kjære deg. Skjønner du hva jeg mener? Sitatet ble kåret av Dagbladet som et av ti beste kjendissitatene i 2013.

Debutalbum
Høsten 2015 slapp Rake tre singler og vinteren 2016 kom debutalbumet Hørrekje te på Grappa Musikkforlag. Albumet ble godt mottatt av kritikere[10] og førstesingelen ble A-listet på radio[11]. Hørrekje te bestod av syv egenkomponerte spor i tillegg til Ingvar Hovlands Månemannen. Låta Eigerøys Kyst var en gjendiktning av den irske klassikeren Scarborough Fair. Hørrekje te blander skandinavisk visetradisjon med fransk elektronika. Albumet ble spilt inn i Rakes leilighet i Nydalen og i Emilie Nicolas studio på Jar.

Band Pål Rake har vært medlem av: Marquis, The Jukebox, Bryggebandet, Kite Philosophy

Bildegalleri

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙