Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Randi Tytingvåg

Etablert/født: 1978
Virksom: 2001

Norsk sanger og låtskriver fra Stavanger, født 18. april 1978. En sterk formidler, røtter i jazzsjangeren, med en særegen stemme, ekte tilstedeværelse og et ønske om å fortelle historier.

Musikalsk bakgrunn
Etter jazzstudier i London, debuterte hun på Maijazz i 2001 og har siden utgitt flere album.

Sjanger – typisk for artisten
Randi Tytingvåg blander elementer fra flere sjangere og henter blant annet inspirasjon fra jazz, singer/songwriter-tradisjonen, rock, folkemusikk, kabaret og kammermusikk. Hun er bevisst sine røtter og influert av mennesker og natur som omgir henne.

I et intervju med den tyske journalisten Carina Prange i 2009 svarte hun dette på hva som inspirerte henne:

”Det er en historie bak hver og en av sangene mine. Det kan være noe som har skjedd meg eller noen jeg kjenner. Eller noe jeg har hørt eller lest om. Det må være noe som engasjerer meg på et dypere plan….jeg kaller det et emosjonelt ”trigger punkt” – noe som får meg i gang. Jeg ønsker å kunne være personlig i det jeg gjør og lager, uten å bli privat – en veldig viktig forskjell!”

Gjennombrudd/høydepunkter
Randi Tytingvåg debuterte med ep-en Beyond Surface i 2004. Samme år kom debutalbumet Heavenly Attack, der hun blant annet hadde med seg musikere fra Stavanger Symfoniorkester.

I 2006 kom albumet Let Go, på eget plateselskap, RTM. Med støtte fra Rikskonsertene og Norsk jazzforum ble hun sendt rundt i hele Sør-Norge på lanseringsturné.

I 2006 debuterte hun også på teaterscenen i suksessen ”Skyfri himmel”, der hun hadde hovedrollen. Stykket er basert på melodier og tekster av Bjørn Eidsvåg, og skrevet av forfatteren Olaug Nilssen. I juni 2007 ble stykket satt opp som gjestespill på Det Norske Teateret i Oslo.

Det tredje soloalbumet ble gitt ut i Tyskland, på plateselskapet Ozella Music. RED kom i 2009 og med denne ble Randi Tytingvåg for alvor lagt merke til, ikke minst for sin helt spesielle sound. Det ble blant annet skrevet at hun skaper en så veldig rikdom av melodier og harmonier som lett kunne fylle flere konseptalbum. Andre beskrev en 31-åring som overbeviser med musikk som låter som Leonard Cohen og minner deg om Astor Piazzolla. En annen tysk anmelder mente at en suksessfull internasjonal karriere var i emning for Randi Tytingvåg. Høsten 2009 ble Red ukas album på tre tyske radiostasjoner.

Også i Norge ble hun lagt merke til og det tredje albumet gjorde at Tytingvåg for alvor hadde funnet sin plass blant de fremste kvinnelige jazzsangerne i Norge. Hun ble også omtalt som en låtskriver av første rang. Albumet lå fem uker på VG-lista.

Ozella Music gav ut en remastered versjon av Let Go i 2011.

Randi Tytingvåg opptrer også saman med andre artister. Hun har dannet trioen Julestjerner med Hanne Sørvaag og Britt-Synnøve Johansen. De har hatt flere julekonserter, blant annet i Stavanger Konserthus.

Høsten 2011 var det låter fra Randi Tytingvågs egne album Let Go og Red som dannet utgangspunkt for et nytt stykke på Rogaland Teater. Forfatteren Rønnaug Kleiva skrev stykket ”MOR: Eg kunne vel tenkt meg å gå heile Den kinesiske mur”, og det hadde urpremiere 22. september 2011. Stykket presenterer to sterke kvinneportretter, der Sally Nilsson spilte mora og Randi Tytingvåg dattera.

I 2012 feiret Tytingvåg tiårsjubileum som låtskriver og slapp sitt fjerde album, Grounding. Kjærligheten til jazz er fortsatt tydelig på albumet, men hun framstår også tydeligere i en singer/songwriter-tradisjon, med britisk-inspirert nordisk popmusikk. Tekstene spinner om kjærlighetens forvitring, om utålmodighet og om håpene det er verdt å kjempe for. Musikalsk presenterer hun seg som vanlig med en stemme like teknisk presis som den er uttrykksfull.

Utmerkelser
2004: Utnevnt til Årets stavangerkunstner i Stavanger.

Diskografi
Beyond Surface – EP (Via Music, 2004)
Heavenly Attack (Via Music, 2004)
Let Go (RTM, 2006)
Red (Ozella Music, 2009)
Let Go (Ozella Music, Re-mastered, 2011)
Grounding (Randi Tytingvåg – album) (Ozella Music, 2012)

Bildegalleri

Lenker

Lenke hjemmeside
http://www.tytingvaag.no