Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Ståle Kleiberg er en sentral komponist,musikkviter og skribent fra Stavanger, nå bosatt i Trondheim.Han har hatt betydelig internasjonalt gjennomslag.

Kleiberg vokste opp ved Byhaugen i Stavanger. Da foreldrene kjøpte piano da han var 8-9 år gammel, var det gjort. Ståle spilte også trombone i korps,der han trivdes godt.Han er filolog fra Universitetet i Oslo, med musikk, allmenn litteratur og nordisk i fagkretsen. I tillegg har han diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole og komposisjonsstudier i England.Han fikk sin første bestilling i en alder av kun 23 år.

Hans faglige kyndighet og personlige stemme er viden verdsatt og resulterer i hyppige fremføringer i både inn- og utland. De fleste av hans verk er skrevet på bestilling fra ledende orkestre, ensembler og utøvere. Det foreligger dessuten en rekke CD-er med Kleibergs musikk – utgivelser som har fått fremragende internasjonal omtale.
Ståle Kleibergs musikk er preget av en personlig og karakteristisk form for utvidet tonalitet, og av nøye utarbeidelse av klanglige detaljer. Dette gjelder ikke minst for orkesterproduksjonen, som for eksempel hans første symfoni Klokkeskjæret og hans Fiolinkonsert, utgitt på det Grammynominerte 2L-albumet Treble and Bass: Concertos by Ståle Kleiberg, med Marianne Thorsen som solist.

Kleibergs omfattende verker i oratorie- og operasjangeren utgjør en vesentlig del av hans produksjon. Samtlige verk i denne genren fått vid utbredelse etter premieren. Kleibergs siste verk, Mass for Modern Man ble nylig urfremført i Nidarosdomen som Olavsfestdagenes åpningskonsert, og vil få sin tyske premiere i Münchner Dom i november 2015. Hans opera-oratorium David and Bathsheba høstet også stor anerkjennelse ved urfremføringen i Nidarosdomen i 2008, og er siden fremført i flere land. 2Ls Blu-Ray- og SACD-utgivelse av verket ble nominert til amerikansk Grammy i klassen Best Opera Recording.

Kleibergs Requiem – for the victims of Nazi persecution er et av hans mest fremførte verk. I tillegg til de latinske messeleddene er også nye, spesialbestilte tekster av den skotske poeten og dramatikeren Edwin Morgan inkludert. Verket ble fremført i Washington National Cathedral den 11. september 2004 (minnedagen for terrorangrepene på Manhattan og Washington DC). Det ble også kringkastet nasjonalt i USA, spilt inn på CD med Washington National Cathedrals kor og orkester, og har siden fått en rekke internasjonale fremføringer. Kleibergs Requiem er hovedverket i en trilogi skrevet over samme tematikk. De øvrige verkene i trilogien er orkesterverket Lamento: Cissi Klein in memoriam og cellokonserten Dopo. Det sistnevnte verket ble for øvrig urfremført av Trondheimsolistene med Øyvind Gimse som solist, senere spilt inn på plate av Gimse og Trondheimsolistene, som også har tatt det rundt i verden på flere av sine turnéer.

Kleibergs innovative tilnærming, formale beherskelse og tekniske mesterskap kommer i særlig grad til uttrykk i hans mange verk i kammerformat. Seks av Kleibergs kammerverk er nylig utgitt på et 2L-album, som bærer tittelen MEZZOTINTS – chamber music by Ståle Kleiberg.

Parallelt med sitt omfattende kunstneriske virke, er Ståle Kleiberg også en høyt skattet lærer, som professor i komposisjon og musikkvitenskap ved NTNUs Institutt for musikk.

Noen komposisjoner:
David and Bathsheba (2008), opera, bestillingsverk fra Olavsfestdagene i Trondheim.
Dopo, cellokonsert
Haugtussa-sanger (syklus)
Klokkeskjæret, symfoni
Konsert for fiolin og orkester (2005)
Konsert for kontrabass og orkester (1999)
Lamento: Cissi Klein in memoriam, for orkester
Requiem for the victims of Nazi persecution, for 3 solister, kor og orkester
Rosevinduet (1992), for kammerorkester og resitatør
Sonate for fløyte og piano (1987)
String quartet (1985)
Two poems by Montale (1986), for fløyte, obo, sopran og piano
Three Shakespeare sonnets (1982)
Trio for fiolin, cello og piano (1994)

Opplev musikken

Spotify

Bildegalleri