Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stavanger Symfoniorkester (SSO)

Etablert/født: 1938

Stavanger Symfoniorkester ble etablert i 1938, og er i dag et av Skandinavias mest fremgangsrike orkestre.

Anerkjente dirigenter
I over 20 år har SSO arbeidet målbevisst med den eldste delen av orkesterrepertoaret. Det var Frans Brüggen og senere Philippe Herreweghe som var de første ansvarlige kunstneriske ledere for orkesterets arbeid med barokk og klassisk musikk. Siden 2006 har Fabio Biondi overtatt dette ansvaret.

Steven Sloane ble engasjert av orkesteret i 2007, samtidig med at orkestet kunne videreføre utbyggingen av orkesteret mot full størrelse. Samarbeidet mellom Biondi, Sloane og orkesteret har vært fremgangsrikt og fruktbart og skapt ny kunstnerisk vekst.

Fra høsten 2013 overtok Christian Vasquez fra Venezuela som sjefdirigent og det kunstneriske lederskapet for Stavanger Symfoniorkester vil bli delt mellom Fabio Biondi og den unge og meget talentfulle Vasquez.

Utenfor Norges grenser
SSO har vært på en rekke turneer i Europa, Japan og USA. I mars 2011 gjorde orkesteret stor suksess med sin debutkonsert i Carnegie Hall i New York, under ledelse av Fabio Biondi.

Orkesteret har også gjennomført et omfattende program med CD-innspillinger, særlig av norsk musikk fra første halvdel av 1900-tallet. Et resultat av dette er bl.a.komplette serier av orkestermusikken til Harald Sæverud, Geirr Tveitt og Fartein Valen. I alt har orkesteret gitt ut nærmere 40 CDer. Kreativ markedsføring og en original visuell profil har også gjort at orkesteret er blitt lagt merke til langt utover landets grenser.

Konsertsal i verdensklasse
Høsten 2012 vil bli stående som en milepæl i orkesterets historie. Da ble byggingen av Stavangers nye konserthus fullført og orkesteret fikk for første gang tilhold i en orkestersal som er designet primært for fremføring av symfonisk musikk. Salen har allerede blitt omtalt som en sal med en kvaliteter helt i toppsjiktet blant europeiske konsertsaler.

SSO samarbeider med Statoil ASA, Rosenberg WorleyParsons, Halliburton og Roxar.

HKH Kronprins Haakon er orkesteret høye beskytter.

Kilder