Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stavanger vise- og lyrikklubb

Etablert/født: 1969
Virksom: 1975

Stavanger vise- og lyrikklubb, stiftet på Gasellen ved Breiavatnet, høsten 1969 . Blant initiativtakerne var personer som fram til da hadde vært med i en uformell viseklubb i Stavanger. Klubben har hatt pauseopphold, men er aktive i dag.

Bakgrunn for etablering
Før etableringen av Stavanger vise- og lyrikklubb eksisterte det en uformell viseklubb i Stavanger. Visevenner pleide å møtes hver fjortende dag i Kongsteinsgata, i lokalene til Norges Kommunistiske Parti. En sentral person i den uformelle viseklubben var Gro Jarto. Men det var behov for større og bedre lokaler - og en skikkelig organisasjon.

Viser og politikk var i vinden, og visesangerne hadde et lydhørt publikum.

Lokaler
Gasellen ved Breiavatnet. I en periode rundt 1971/1972 holdt klubben til i Studentkroas lokaler på Nytorget. Seinere ble Pergola (seinere Cobra) tilholdsstedet. Klubben var også innom sjøhusrekka på Skagen, rett ved siden av Dickens (dagens Garman). Den gang var det kinesisk restaurant der, og klubben leide lokaler. I 1974 var det slutt også der, og det femte og siste oppholdsstedet ble Korvetten. Virksomheten ble i starten organisert fra Grand frisørsalong i Olavskleivå, der formannen
Terje Vallestad arbeidet.

Historikk
På stiftelsesmøtet ble Terje Vallestad, den gang 17 år gammel frisørlærling som nettopp hadde flyttet fra Stord til Stavanger, valgt til formann. 30 medlemmer meldte seg den første kvelden. De to neste månedene var medlemstallet steget til over 100 og VG omtalte den nye viseboomen i Stavanger. Gasellen var allerede sprengt som klubblokale.

På klubbkveldene var det fritt fram for alle å synge viser eller framføre lyrikk. Mange deltok, selv om inngangspengene var ganske stive; 20 kroner for medlemmer og 40 kroner for ikke-medlemmer. Begivenhetene etter 1968-året skapte et stort engasjement hos folk. I Stavanger vise- og lyrikklubb fikk folk sette ord på følelsene sine.

Blant ildsjelene i klubben i begynnelsen av 1970-tallet var Bjørn Aslaksen, Torgeir Molaug, Svein Tang Wa, Kjell Reienes, Ellen Thune, Terje Vallestad og Mette Larsen. Disse bidrog også på scenen. Noen sanger havnet blant "De faste postene", blant andre "House Of The Rising Sun", som kunne bli synget fire-fem ganger av ulike personer én kveld. Allsang var også en viktig del av programmet, og favoritten var den gamle folkevisa "Alle mann hadde fota".

Klubben hentet også inn store norske og utenlandske viseartister. Cornelis Vreeswijk, Kari Svendsen, Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand, Fred Åkerstrøm, Ole Paus og Ralph McTell var blant artistene som besøkte Stavanger - på Gasellen eller på andre, større steder. Virksomheten ekspanderte etter hvert, og pøbben i andre etasje på Korvetten ble det uformelle treffstedet. I en periode var det visetreff her nesten hver eneste kveld.

Stavanger vise- og lyrikklubb tok også initiativ til å stifte Vestnorsk vise- og lyrikkforum. På det første treffet i Bergen i 1973 oppdaget Stavanger-gjengen Jan Eggum, som seinere ble en fast gjest i Stavanger i mange sammenhenger. Valletad svarte med å kaste seg fra hele klubben.

Rundt 1971/1972 ble klubben hemmet av interne stridigheter. Mange styremedlemmer mente at formannen Terje Vallestad var litt for egenrådig, og han ble kastet på generalforsamlingen i 1972. Entusiasmen var på vei bort fra klubben. I slutten av 1973 - etter sterke oppfordringer blant annet på lederplass i Stavanger Aftenblad - fikk viseklubben en ny start og Terje Vallestad ble igjen formann. I denne perioden hadde klubben stadig nye tilholdssteder. Profilen i klubben ble endret mot trubadurkvelder.Med vekslende styrer og små pauser, er klubben fortsatt aktiv og feirer i 2019 sitt 50-årsjubileum med Helge Lyster som leder.

Kilde
Popmusikk i Rogaland

Bildegalleri