Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stavangerfjord du kjære

Etablert/født: 1963

«Stavangerfjord du kjære» er en hyllest i ord og toner til skipet DS «Stavangerfjord». Melodi og tekst ble skrevet av Karl Westby.

"Stavangerfjord du kjære" ble spilt inn som en ære etter båtens siste ferd over Atlanterhavet. Den ble fremført av revykongen Jens Book-Jenssen og Alf Blyverkets orkester.

DS «Stavangerfjord», Amerikalinjens tredje skip, ble i likhet med rederiets to første skip bygd av Cammell Laird i Birkenhead i England. Skipet ble sjøsatt 21. mai 1917 og satt i trafikk i april 1918. Skipet seilte til New York og på grunn av første verdenskrig kom det ikke til Bergen før 21. september 1918.

DS «Stavangerfjord» ble beslaglagt av tyskerne i Oslo i 1940 og ble brukt som depotskip gjennom hele den andre verdenskrig. Etter krigen satte rederiet skipet på nytt inn i transatlantisk rutetrafikk. Den gamle damen krysset Atlanteren trofast helt frem til 1964 da hun ble solgt til opphugging. Før hun ble til spiker fikk hun lov å gjøre tjeneste som hotellskip under de olympiske sommerleker i Tokyo.