Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Thorleif Brinck Lund var en teater og filmskuespiller fra Sandnes..Han hadde en god sangstemme og spilte i operetter, blant annet i en langvarig rolle som "Grev Danilo" i "Den Glade Enke".

Thorleif Lund hadde merkantilt utdanning. Etter en periode i Hamburg, jobbet han som aksjemegler i Stavanger. Men det var til slutt teateret som fristet Thorleif mest.

Thorleif Lund var en del av drivkreftene bak det dramatiske selskap i Sandnes, som holdt forestillinger i Totalen..Flere av dem var musikkstykker, assistert av orkesterforeningen. Han var i tillegg sjef for Stavanger Faste Scene i to korte perioder, og ble husket som en svært populær leder. Lund hadde noen vel mottatte sangopptredener i hjemtraktene, og var kjent for å ha en svært behagelig tenorstemme. Det ble hevdet at Thorleif kunne oppnådd store høyder om han hadde satset på en karriere som sanger.

Thorleif Lund debuterte på teaterscenen på Nationaltheatret i Oslo i 1905, i samme sesongen opptråte han også på Centralteatret i Oslo, og deretter på Den Nationale Scene i Bergen (1908–1913). Her deltok han blant annet i operetter/musikalske stykker som «Den Glade Enke» (en lengre periode som en av hovedrollene, Grev Danilo) , «I lovens navn», «Fossegrimen»."Geisha"

I 1914 filmdebuterte Thorleif Lund hos det Skandinavisk-Russisk Handelshus i København hvor han medvirket i en rekke filmer før han seinere samme år kom til Nordisk Film hvor han de neste tre årene spilte med i omkring 35 filmer.

Bildegalleri

Kilder

Sandnes orkesterforening : 100 år : 1895-1995-Johanne Skog

Den Nationale scene, 1901-31-Aarseth, Asbjørn

Stavanger Aftenblad

Wikipedia

Sandnes gjennom 100 år : trekk av byens historie. 2 : Sandnes gjennom 100 år : trekk av byens historie-forfatter Jonasen, J. Schanche