Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Tønnes Birknes var fra Stavanger, og en stor del av Oslos musikkliv, som komponist, arrangør, musikkskribent, daglig leder i Filharmonisk Selskaps Orkester og en av TONOS stiftere.

Tønnes Birknes var født og oppvokst i Stavanger. Her var han med i teaterorkesteret. Birknes trakterte en rekke instrumenter, da hovedsakelig kornett , bratsj og fiolin.

Han bodde mesteparten av sitt liv i Oslo, men elsket fødebyen, og la stor iver i å besøke den.

Birknes var bokholder av yrke og sekretær i Forsikringsrådet. I de yngre dager var han dirigent for Studentorkesteret og medlem av Frimurerorkesteret. Han hadde en stor lidenskap for musikk, og knyttet seg til Filharmonisk Selskaps orkester. Først intendant og revisor, så daglig leder.

Tønnes var med å stifte TONO i 1919, som forvalter lydfestings- og fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag. Han var sekretær her.

Birknes hadde mange evner, og særskilt interesse for musikk. Han prøvde seg med hell som komponist. Tønnes lagde en rekke enklere verker, kantate for kor/orkester ,en Berceuse for Radiorkesteret, samt gjorde bearbeidelser av sanger og klaverstykker.

Ved Nationaltheatret arrangerte han musikken til Kjerringa med staven i 1933 , samt komponerte musikk til filmene “Fjeldeventyret” ( 1929) og “Sangen fra Rondane” (1934). Ellers var Tønnes mangeårig musikkanmelder i Verdens Gang (VG) og Nationen, hvor han gjorde materiale tilgjengelig for et bredere publikum. Tiden som musikk-kritiker var spesielt travel i perioden etter andre verdenskrig, da mange debutanter kom frem.

Tønnes skrev flere artikler i “Norges Musikkhistorie” og ga ut “Orkesterinstrumenter i moderne orkester”

Tønnes Birknes døde i 1956, 85 og et halvt år gammel. Kona gjennom 57 år hadde gått bort tre dager tidligere.

Bildegalleri

Lenker

Kilder

Stavanger Aftenblad

Nationen