Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Torodd Karlstens Kvintett

Etablert/født: 1978
Virksom: 1978 -1994

Torodd Karlsten var en trompetist, amanuensis,jazzskribent og kultupersonlighet basert i Stavanger.

Torodd Karlstens Kvintett var en institusjon i det stavangerske musikkliv.Gruppa startet opp høsten 1978, og spilte uten stans. I en periode hadde Torodd & Co Skjenkestueen som fast base, og var midtpunkt der annenhver tirsdag. Gruppa var et ukommersielt foretak der spilleglede og kameratskap var det viktigste.

Kvintetten kom med sin første plateutgivelse "Rett fra Disken" i 1994. Den inneholdt passe melankolsk og avslepen jazz i 50-tallsstil. De fleste låtene var skrevet av Miles Davies og Chet Baker, det var ingen originaler. Ellers var "Pelonet i Monte Cello" av den svenske trompetisten Lasse Fernlöv også med. Han rakk å arrangere den spesielt for gruppen, før han døde.Opplaget var på skarve 100 eksemplarer, ergo meget eksklusiv.Den var i utgangspunktet kun ment for venner og familie. For sikkerhetskyld var eksemplarene signert og nummerert som Nr.1.

Selve opptaksprossesen til "Rett fra disken" foregikk uten særlig mye dikkedarer .Hver låt ble spilt inn to ganger, så valgte gruppen ut den beste versjonen. Det fantes derfor enkelte spillmessige feil, noe de selv syntes kun var sjarmerende. Torodd Karlsten omkom i en trafikkulykke like etter utgivelsen.

Torodd Karlsten begynte selv å lytte til jazz mens han spilte kornett i Gamlebyen janitsjar i Oslo, og gikk på fritidsklubb sammen med Jan Garbarek og Knut Risnæs.Han var jazzanmelder i Stavanger Aftenblad, med store kunnskaper om stilarten. Det ble holdt minnekonsert på Sting Nere omtrent et år etter han døde. Knut Borge var konferansier. De som opptrådte var lyriker Jan Erik Wold, pianist Egil Kapstad og skuespiller Signy Sandsberg. Det hele ble åpnet av Karlstens gamle kvintett, nå under navnet Stueensemblet, og fremførte blant annet "I remember Clifford"

Besetninger i kvintteten:

Torodd Karlsten - trompet/flygelhorn
Knut Wedø - gitar
Ingvar Ellingsen - piano
Oscar Svensen -kontrabass
Einar Arnøy - trommer

Arne Dybdahl-trommer

Helge Wetås-altsax

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙