Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Truls Olaf Otterbech Mørk, cellist og professor ved Norges musikkhøgskole. Født i Bergen, og hadde deler av oppveksten i Stavanger.

Mørk er en av verdens ledende cellister med en omfattende internasjonal karriere. Han spiller med verdens fremste dirigenter og orkestre. Mørk er en fremragende kammermusiker med opptredener ved de mest prestisjetunge kammermusikkfestivaler sammen med de fremste musikere innen sjangeren. Mørk har høstet mye ros for sine dyptloddende tolkninger av klassiske verk og samtidsmusikk, både ved konserter og på plateutgivelser.

Utdanning
I barneårene spilte Truls Mørk både fiolin og piano. Hans lærer i pianospill var hans mor, pianisten Turid Otterbech. Han begynte å spille cello i 11-årsalderen. Hans første lærer var faren John Fritjof Mørk. I 1978 ble han elev av Frans Helmerson i Stockholm. Samme år – og senere, i 1984 – studerte han med den ungarske cellisten og dirigenten Heinrich Schiff. I årene 1980–81 tok han timer hos den russiske cellisten Natalia Schakowskaya. Både hun og Helmerson hadde studert med Mstislav Rostropovitsj, og gjennom disse fikk Mørk førstehånds innblikk i en legendes teknikk og fortolkningskunst. I 1985 studerte han hos den britiske cellisten William Pleeth.

Utøvende virksomhet
Truls Mørks internasjonale gjennombrudd kom da han som første skandinaviske finalist vant Tsjaikovskij-konkurransen i Moskva i 1982. Det var Mariss Jansons som dirigerte finalen, og året etter inviterte Jansons ham til å være solist med Oslo Filharmoniske Orkester. Dette ble starten på et årelangt samarbeid.

Siden den gang har han spilt med verdens ledende orkestre som Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam og Los Angeles Philharmonic. Foruten under Mariss Jansons har han har spilt under de fremste dirigenter som Iona Brown, Simon Rattle, Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, John Storgårds og Paavo Berglund.

Sammen med oboisten Gregor Zubicky startet han i 1990 International Chamber Music Festival Stavanger. Her var han kunstnerisk leder i 13 år.

I sesongen 2015/2016 er Truls Mørk Artist in Residence ved L'Orchestre Philharmonique de Radio France.

Truls Mørk spiller på en Domenico Montagnana-cello fra Venezia bygget i 1723, som eies av SR-bank i Stavanger.

Sykdom
I april 2009 ble Mørk rammet av betennelse i sentralnervesystemet, antagelig forårsaket av flåttbitt han fikk i USA i 2006. Høsten 2009 uttrykte han bekymring for at han kanskje aldri mer vil kunne spille cello. Den 9. desember 2010 gjorde han imidlertid come-back på konsertscenen i Liederhalle i Stuttgart med Radio Sinfonieorchester Stuttgart. Dirigent under denne konserten var Herbert Blomstedt.

Priser og utmerkelser

Stavanger Aftenblads Kulturpris 1982

Vinner av Tsjaikovskij-konkurransen i Moskva 1982
Vinner i Biennalen for unge nordiske solister 1982
Førstepris ved Cassado-konkurransen i Firenze 1983
UNESCO-prisen i Den Europeiske Radiounions konkurranse i Bratislava 1983
Andrepris ved Naumburg-konkurransen i New York 1986
Spellemannprisen 1991 sammen med Håkon Austbø i klassen kammermusikk for Verker av Franck, Chausson, Debussy og Poulenc
Spellemannprisen 1992 med Det Norske Kammerorkester og dirigent Iona Brown i klassen orkestermusikk for Joseph Haydn; Cellokonserter
Spellemannprisen 1993 med Oslo Filharmoniske Orkester og dirigent Mariss Jansons i klassen orkestermusikk for Dvorák; Cellokonsert / Tsjaikovskij; Rokokkovariasjoner
Spellemannprisen 1995 med London Philharmonic Orchestra‎ og dirigent Mariss Jansons i klassen orkestermusikk for Sjostakovitsj: Cellokonserter
Gammleng-prisen 1998 i klassen klassisk musikk
Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1998
Spellemannprisen 1999 i klassen klassisk musikk for Elgar; Cellokonsert og Britten; Cellosymfoni
Anders Jahres kulturpris 1999
Lindemanprisen 2000
Grammy Award for innspilling av Brittens cellosuiter 1-3, 2002
Medlem av Kungliga Musikaliska Akademien 2009