Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Wasaband

Etablert/født: 1971
Virksom: 1988

Wasaband, ble etablert under navnet Chrystal i 1971, skiftet navn i 1973. Bandsjef gjennom bandets 17-årige historie var Alf Terje Hana. Bandet ble oppløst i 1988.

Bakgrunn for etablering

Bandet besto av en kameratgjeng fra Pedersgata i østre bydel -Stavangers popgate nummer én - med brødrene Hana i spissen. Stein Egil Hana var yngst og bare 13 år da bandet startet. Broren Alf Terje Hana var 15 år. Også de andre medlemmene var i midten av tenårene.

Bakgrunn for navnet

Bandet het først Crystal, så ble det Wasa og til slutt Wasaband. Det var ingen tanke bak navnet, enn at bandmedlemmene syntes det var tøft.
Navnet Wasaband er tatt ut av løse lufta og har ingen dypere mening, i følge bandmedlemmene.

Besetninger

Originalbesetning: Alf Terje Hana (gitar/bandsjef), Stein Egil Hana (trommer), Svein Asbjørn Andersen (bass), Magne Eide (rytmegitar), alle fra Pedersgata. De første årene delte Andersen og Eide på vokaloppgavene. Fra 1973 overtok Frode Haraldstad på vokal, og med det opphørte også den superlokale Østre bydel-profilen på bandet. I 1974 begynte Alf Skjerve (gitar) og Petter Samuelsen (keyboard). Litt seinere: Hans Egil "Hassi" Andersen (bass).

Øvingslokaler

Bandet øvde i Spilderhaugsmauet, Stavanger Arbeidsskole for Gutter og Pedersgata. De første åra øvde de fire ganger i uka.

Sjanger - typisk for bandet

Wasaband var inspirert av engelsk blues og engelsk tungrock - tidlig Fleetwood Mac og Deep Purple, men spilte også materiale av Santana, blant annet "Black Magic Woman". Musikken var av det tøffeste som ble spilt i distriktet på den tida. Utigjennom første halvdel av 1970-årene ble musikken tyngre og tyngre.

Bandet spilte også egne sanger helt fra begynnelsen. Den første het "Long Noice". Andre titler var "Reflections About" og "Draw Your Own Conclusions".

Bandet spilte mange coverlåter, men var hele tida på jakt etter nye musikalske utfordringer.

Chrystal/Wasaband var først og fremst et gitarband, medlemmene vekslet om å synge.

Gjennombrudd/høydepunkter

Musikkinteressert og progressiv ungdom var kjernepublikummet til Wasaband. De likte seg særlig på Open House-arrangementer rundt på skolene. Men også Wasaband måtte spille "to seine, to kjappe" på danser for å få penger i kassa. Pengene ble først og fremst brukt til å betale ned på musikkutstyr. Bandet øvde mye og ble flinke til å spille.

Wasaband var også med på arrangementer arrangert av den ideelle rockeorganisasjonen Møljerock. Dette var et samlingssted for den progressive rocken i byen.

Hadde en opptreden på NRK sitt musikkprogram ZikkZakk i 1985, hvor det ble spilt to låter fra albumet "Sightseeing". Den gang da alle så på en kanal. Dette innslaget blir lagt ut på denne siden, når det praktiske er på plass.

Kuriosa

I 1980 spilte Wasaband på Club7 og havarerte med bandbussen i snøkavet på vei til Notodden. De fikk bussen hjem på toget, og det kosta mye penger. Bandet ble også innesnødd på Vikafjellet i 1987. Da måtte de bryte seg inn i ei hytte for å berge livet.

Slutten

Det ble for tungt mot slutten og i 1988 gav de opp. Bandet ble mer og mer fjerne fra datidas popmusikk og rock på dialekt.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙