Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Anton Meyer (1880-1962)

Etablert/født: 1880

Anton Reimers Meyer var en arkitekt, musiker og maler fra Lye. Han var en ledende skikkelse innen Stavangers musikkliv i 1930-årene.

Etter endt utdannelse reiste Meyer til Berlin, hvor han arbeidet i noen år som arkitekt. I 1909 kom han tilbake til Norge og arbeidet ved arkitektkontorer i Oslo og Bergen, bl.a. hos Henrik Bull og Arnstein Arneberg. Etter brannen i Bergen i 1915 opprettet han eget kontor og var engasjert i byggevirksomheten her. Musikk studerte han under Agathe Backer Grøndahl , og senere i utlandet under flere anerkjente lærere. Anton holdt sin debutkonsert 1897 i Stavanger.

Meyer gikk etter hvert over til å drive med musikk og malerkunst, som han studerte ved siden av sitt arbeide som arkitekt. Han ble en habil pianist og var i perioden 1925 - 37 leder av Stavanger musikkonservatorium og musikkanmelder i Stavangeren .

Han skrev i tillegg i «Tonekunst» , der han beskrev musikklivet i Stavanger. Da dette ble sitert i «Stavangeren» tok mange til sinne, siden han skrev at Stavanger ikke var en musikkultivert by , publikum var ukritisk og amatørismen hadde grobunn i byen . Spesielt nevnte han irritasjon over mannskorenes dominans i kulturlivet. Han la også til at om han sa sin ærlige mening i en konsertanmeldelse , risikerte han å bli munnoverfalt på gaten . I respons til dette ba Alf Godal Meyer om å heller flytte til Rjukan i et leserbrev i Stavanger Aftenblad. Meyer fikk også støtte, og noen la til at han nok i det fulle og hele ville byens musikkliv vel. Meyer hadde en liten periode sitt eget solistorkester

Meyer debuterte som maler på Vestlandsutstillingen i 1930. Hans oljemalerier, akvareller og tegninger er stort sett landskapsmotiver og stedsinntrykk fra reiser i inn- og utland. Formspråket er en fordringsløs naturalisme, ofte med en skisseaktig forenkling, og han malte helst små bilder. Han pleide å introdusere sine utstillinger med musikk, da gjerne norske stykker.

Anton Meyer døde 1962 i Oslo.

Bildegalleri

Kilder

Utdrag fra Stavanger symfoniorkester 1938-1988- av Jan Alsvik

Wollebæk, Jorunn Sanstøl & Alfsen, Glenny. (2013, 25. august). Anton Reimers Meyer. I Norsk kunstnerleksikon. Hentet 12. april 2019 fra https://nkl.snl.no/Anton_Reimers_Meyer

Jærbladet

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙