Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Bossa-Nova

Etablert/født: 1962
Virksom: 1962 -1967

Bossa-Nova så dagens lys i 1962 og holdt det gående til 1967.

En av de mest aktive i Bossa-Nova var Martin Chr. Lea. Han var opptatt av musikk fra ung alder, og fikk sin første plankegitar som fjortenåring- en Höfner med mikrofon. Sammen med blant annet Terje Skår og Jan Otto «Donti» Evjen gikk han på gitarkurs hos Kåre Aslaksen fra Stavanger- en kjent gitarist på den tiden, og far til Bjørn- en annen fremdragende gitarist. Alle kjente de til Alf «Alli» Gjesdal som bodde i Strandgata. Han kunne skifte fra dur til ni-akkorder i bånn gass uten å bomme. Det imponerte alle-ikke minst unge Lea.

Drømmen for Martin Chr Lea var å starte et eget band. Besetningen var ikke så viktig. Til å begynne med øvde han litt med Svein «Røren» Halvorsen som spilte trompet. Tore Tengs-Pedersen hadde en Höfner felebass, og Harald Sunde ble med på trekkspill og Per Skårland på saksofon. Sistemann som ble med var Jan Halvard Sagen fra Hommersand. Han hadde spilt slagverk i Anaconda, og flink til å trikse med takten uten å dette ut av den. Alle medlemmene kom fra møblerte hjem, og gikk godt i sammen.

Utenom de faste øvingene hver tirsdag, hadde de også noen hos Per Skårland på Skei. Transport var ikke så enkelt å få tak i, så Lea fraktet gitar og forsterker i trillebår. Tengs- Pedersen spilte i starten med en brukken venstre arm. Heldigvis var det bare fingrene som trengte å bevege. Norman Larsen ble med på trommer. Andre som periodevis spilte slagverk der var Per Nysted, Per Håland, samt Sveinung Stangeland fra Andantino.

Første spilling var i Turnhallen januar 1962- på turnforeningens bollefest. Og siden gikk det slag i slag. I tillegg til mer spilling på Turnhallen, ble det også konserter på Giskehallen, Ganddal, Riskjell, Planen på Bryne, Idrettslunden på Nærbø, Varhaug, Vigrestad, mange steder i Egersund, Hauge i Dalane, Gilja, Vikeså, Ims, Hommersand, Høle, Sviland, Malmheim, Voll, Folkets Hus på Sandnes, Tananger, Kvitsøy, Turnhallen i Stavanger, Forus, Sola, Ålgård og Oltedal, Terrinen på Hotel Sverre, Viste, Roklubben, Kuppelhallen, Sandnes rådhus og skoledanser i Langgata 74. De spilte også i utstillingsvinduet på Diversen i Langgaten under en juleutstilling midt på 60-tallet.Der ble det solgt Beatles-parykker, og disse hadde Bossa-Nova på seg. Det var ingen høyttalere utenfor butikken, men døra var satt litt på gløtt slik at folk kunne høre musikken. Hvor mye folk kunne høres ute, vites ikke. Men inne var det høytidelig.

Bossa-Nova hadde stor sans for The Beatles, men norsk og svensk musikk ble det lite av, og de syntes at Vidar Lønn-Arnesen og co var skikkelig knalske.
En stund gikk Bossa-Nova under navnet Strykekvintetten. Ikke på grunn av musikken, men fordi det ikke gikk lite glatt på skolebenken som med det musikalske. Spillingen fikk ofte skylden for det.

Bandet tok slutt i 1967, men gjenoppstod senere under navnet Nova.

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙